Ecpat Norge Ecpat Norge

Du kan redde barn fra seksuell utnyttelse på reise

I dag, den 27. september, er verdensdagen for turisme. Årets tema er #RethinkingTourism, et passende tema etter en tung periode for bransjen under COVID-19 pandemien. For oss, er det viktig at bransjen fokuserer på barns beskyttelse i sin oppbygning, og du spiller en viktig rolle.

I dag, den 27. september, er verdensdagen for turisme. Årets tema er #RethinkingTourism, et passende tema etter en tung periode for bransjen under COVID-19 pandemien. For oss er det viktig at bransjen fokuserer på barns beskyttelse i sin gjenoppbygning, og du spiller en viktig rolle.

 

Etter en kontinuerlig økning over flere tiår nådde vi i 2019 svimlende 1,465 milliarder reiser, og nordmenns sto for 23,5 millioner av disse. I 2020 gikk antall reiser betraktelig ned på grunn av COVID-19 pandemien, men det forventes at vi vil nå 2019-nivået allerede i 2024.

 

COVID-19 rammet ikke bare bransjen, men også de familiene og barna som var avhengige av turisme for å opprettholde levebrødet deres. Dessverre er mange av disse barna nå svært sårbare for å bli utsatt for seksuell utnyttelse, ettersom de er blitt fattige og kan ha mistet foreldrene sine til sykdom.

 

For selv om mange ikke kunne reise, var det mange som fant muligheten til å utnytte barn gjennom direkteoverførte overgrep. Under pandemien så vi en markant økning av denne typen overgrep, og vi forventer at mange av de som har begått disse overgrepene på nett, vil nå reise ned for å fortsette med fysiske overgrep.

 

ECPATs arbeid startet i Thailand i 1990 med å beskytte barn mot seksuell utnyttelse i reiseliv og turisme, og dette er fortsatt et av våre største fokusområder. For oss handler det å tenke nytt om turisme om at vi må gå sterkere inn for å beskytte barn mot seksuell utnyttelse i destinasjonslandene.

 

Mye må gjøres i industrien selv, men du spiller en viktig rolle. Barn kan bli seksuelt utnyttet uten at du ser det, men hvis du kjenner til tegnene så kan du bidra til å stoppe og forebygge overgrep. Disse kan være tegn på at et barn blir seksuelt utnyttet:

-        Ser bekymret, eller redd ut sammen med en voksen/voksne

-        Reiser alene

-        Er følelsesmessig tilbaketrukket

-        Blir satt inn i en taxi eller annet kjøretøy alene eller sammen med en fremmed

-        Blir plukket opp og tatt til et hotell eller annet bosted, spesielt ved spesielle deler av dagen eller på natta

-        Viser upassende seksuell oppførsel, eller kler seg upassende for deres alder eller værforhold.

-        Blir plukket opp fra hotell eller annet leid overnattingssted

-        Selger suvenirer, blomster eller tigger. Dette inkluderer veldig unge barn som kommer sammen med voksne tiggere

 

Så husk: hvis du ser noe, si noe! Meld ifra til myndighetene i landet du er på reise i dersom du mistenker at et barn blir utsatt for seksuell utnyttelse. Du kan bidra til å redde et barn, om ikke flere.

Vil du lære mer om seksuell utnyttelse i reiseliv og turisme?: https://ecpat.org/sectt/

Vil du lære mer om hvordan frivillighetsreiser bidrar til seksuell utnyttelse av barn?: https://bit.ly/3UTe9Qm

Oversikt over hvor du skal rapportere: https://dontlookaway.report/

Les mer
Ecpat Norge Ecpat Norge

ECPATs innspill til Europakommisjonens forslag for å bekjempe nettovergrep mot barn i Europa

ECPAT International har sammen med ECPAT-medlemmer i EU, i dag sendt sitt innspill til EU-kommisjonens forslag om å forebygge og bekjempe seksuelle overgrep mot barn på nett i Europa. Vi oppfordrer EU til å ta dristige skritt for å sikre barns sikkerhet på nettet.

ECPAT International har sammen med ECPAT-medlemmer i EU, i dag sendt sitt innspill til EU-kommisjonens forslag om å forebygge og bekjempe seksuelle overgrep mot barn på nett i Europa. Vi oppfordrer EU til å ta dristige skritt for å sikre barns sikkerhet på nettet.

ECPAT ønsker endringene som forordningen foreslår å innføre, velkommen, samtidig som vi etterlyser ytterligere klargjøringer og revisjoner som fullt ut sikrer at barns rettigheter blir inkorporert i EUs digitale retningslinjer.

Nedenfor skisserer vi våre prioriterte støtteområder og bekymringer angående forslaget:

• Vi understreker at det beste for ethvert barn bør være hovedhensynet i denne forordningen.

• Vi oppfordrer EUs beslutningstakere til å involvere barn i utformingen, implementeringen og evalueringen av forordningen.

• Vi minner om behovet for å oppdatere definisjonene av CSAM.

• Vi støtter de sterke sikkerhetstiltakene som er iverksatt av forordningen for å sikre at online tjenesteleverandører og teknologien som brukes respekterer de grunnleggende rettighetene til alle brukere, inkludert barn. Vi legger vekt på ethvert barns rett til frihet fra seksuell utnyttelse og overgrep, samt privatliv.

• Vi berømmer forpliktelsen for alle informasjonssamfunnstjenester til å vurdere risikoer og iverksette forebyggende tiltak for å unngå at tjenesten deres blir brukt til seksuelle overgrep mot barn, og støtter dermed sikkerhet ved design.

• Vi støtter også de nye åpenhetskravene, som for eksempel årlig offentlig rapportering.

• Vi ønsker obligatorisk bruk av trygge teknologier velkommen og understreker viktigheten av å reagere på alle former for seksuell utnyttelse og overgrep – «kjent CSAM», «ny CSAM» og «grooming». Et kompromiss vil bety lovgivning som ikke klarer å beskytte barn nå og i fremtiden.

• Forordningen bør sikre et tydelig overgangsregime og adressere deteksjonshull.

• Vi oppfordrer innstendig til at forordningen gir et klart rettslig grunnlag og de nødvendige sikkerhetstiltakene for fortsettelsen av frivillig påvisning av CSAM som et avgjørende forebyggende tiltak.

• Forordningen må sikre et klart juridisk rammeverk som gjør det mulig for selskaper å innovere og foredle deteksjonsteknologiene sine.

• Vi støtter sterkt opprettelsen av et EU-senter som en viktig pilar for å bekjempe CSAM i EU. Vi oppfordrer til større klarhet i samarbeidet og integrasjonen med arbeidet til det eksisterende økosystemet – inkludert hotlines, ofrestøttetjenester, sivilsamfunnsorganisasjoner og eksisterende reguleringsorganer – så vel som med Europol, andre EU-institusjoner, nasjonale myndigheter og internasjonale partnere.

• For å sikre effektiv uavhengighet til EU-senteret, ber vi om en klar separasjon av menneskelige, logistiske, administrative og IT-ressurser fra Europol.

• Vi etterlyser robuste prosedyrer for å sikre åpenheten og kvaliteten på dataene i den foreslåtte databasen med indikatorer, inkludert ved å angi minimumsstandarder og prosesser som kreves for å sikre kvaliteten og påliteligheten til dataene.

• Vi anbefaler å gi mer klarhet om betingelsene som støtter tilgjengeligheten av teknologi gratis.

• Forordningen skal sikre effektiv sameksistens mellom rapporteringsplikter under nasjonale, EU- og andre regionale initiativer.

• Vi understreker viktigheten av å sikre en harmonisert implementering av forordningen for å unngå fremveksten av ulike standarder i hele EU.

• Vi berømmer inkluderingen av formelle støtte- og oppreisningsmekanismer for ofre for seksuelle overgrep mot barn i EU. Forordningen bør imidlertid anerkjenne rettighetene til ofre utenfor EU som får sitt misbruk spredt og vert hos nettbaserte tjenesteleverandører som opererer i EU.

• Forordningen bør inkludere klarere forpliktelser om rask fjerning av CSAM som en del av anerkjennelsen av ofres rettigheter for å begrense potensiell reviktimisering.

Les sammendraget.

Last ned ECPATs fulle innspill.

ECPAT International og dets medlemmer ser frem til ytterligere engasjement med alle EU-institusjoner og interessenter for å gjøre denne lovgivningsprosessen til konkrete resultater for barnevern på nettet.

For henvendelser, vennligst kontakt:

ECPAT International Communication Team på communications@ecpat.org

ECPAT International Regional Coordinator for EU, Isaline Wittorski, på isalinew@ecpat.org

Les mer
Ecpat Norge Ecpat Norge

ECPAT på Arendalsuka!

Sist uke var hele organisasjonslivet og det politiske Norge samlet i Arendal for å delta Arendalsuka. Vi hadde to spennende arrangement som satte i gang diskusjon og samarbeid for en verden der barn er trygge fra seksuell utnyttelse i reiseliv og turisme, samt på internett.

Sist uke var hele organisasjonslivet og det politiske Norge samlet i Arendal for å delta Arendalsuka. Vi hadde to spennende arrangement som satte i gang diskusjon og samarbeid for en verden der barn er trygge fra seksuell utnyttelse i reiseliv og turisme, samt på internett. Vi gleder oss til fortsettelsen!

Panelet til debatt 1. Fra venstre: Marie-Anne Zachrisson - Ving Norge, Tonje Platou - Kluge Advokatfirma AS, Bente Øverli - Forbrukertilsynet, Audun Petersen - VIRKE Reiseliv, Karianne B. Bråten - AP.

Takk til medarrangører Norsk hotellhøgskole, Universitetet i Stavanger og Barnevakten, samt våre ordstyrere, Jostein Kobbeltvedt fra Rafto Foundation for Human Rights og Endre Bendixen fra Stine Sofies Stiftelse.

bilde av deltarne på debatten

Deltakerne fra debatt nr 2. Fra venstre: Ragnhild Torstensen - LightUp Norway, Håkon Einarsve - AUF, Mari Velsand - Medietilsynet, Leif Gunnar Vestbøstad Vik - Barnevakten, Bjørnar Refsland - ECPAT Norge, Endre Bendixen - Stine Sofies Stiftelse. Bilde: Dan Ruben Bredvei Aakre 2022.

Takk også til alle deltakere: Bente Øverli Forbrukertilsynet, Marie-Anne Zachrisson Ving Norge AS, Audun Petersen, Virke - Hovedorganisasjonen - reiseliv, Tonje Platou, Kluge Advokatfirma, Karianne B Bråthen Arbeiderpartiet, Mari Velsand Medietilsynet, Ragnhild Torstensen Lightup Norway og Håkon Einarsve AUF.

Les mer
Ecpat Norge Ecpat Norge

Vi deltar på årets Arendalsuka!

ECPAT Norge har som målsetting å delta på arrangementer og delta i det politiske ordskiftet. Derfor deltar vi på Arendalsuka, Norges politiske festival. I år skal vi ha to arrangement som dekker våre hovedområder. Under finner du informasjon om begge arrangementene:

ECPAT Norge har som målsetting å delta på arrangementer og delta i det politiske ordskiftet. Derfor deltar vi på Arendalsuka, Norges politiske festival. I år skal vi ha to arrangement som dekker våre hovedområder. Under finner du informasjon om begge arrangementene:

 

Bærekraft i praksis: Hvordan sikrer vi menneskerettigheter og sosial bærekraft i møte med nye omstillingskrav?

- Del 1 - Hva nå, reiselivsbransjen - har vi god samvittighet i bagasjen?

Torsdag 18. August kl. 10:30-11:15

Sted: Clarion Hotell, Tyholmen, Arendal

Arrangører: Norsk hotellhøgskole, Universitetet i Stavanger, Rafto stiftelsen og ECPAT Norge

Lenke på Arendalsuka: https://program.arendalsuka.no/event/user-view/19006

Et bærekraftig reiseliv har et stort ansvar for menneskerettigheter på destinasjonene i Norge og i utlandet og er et viktig ledd i arbeidet mot å nå FNs bærekraftmål. Et viktig verktøy for å fremme virksomheters respekt for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold er Åpenhetsloven som trådte i kraft 1. juli i år. Denne loven forplikter store og mellomstore bedrifter i Norge å sikre menneskers rettigheter i drift og styring gjennom alle forretningsrelasjoner i verdikjeden. Det er ulik risiko for ulike næringer og i ulike geografiske områder. Grunnet sin globale og fragmenterte natur, har reiselivsnæringen en høy risiko for brudd på menneskerettigheter.

Med utgangspunkt i Åpenhetsloven, som vil sikre at selskaper/bedrifters virksomhet ikke leder til brudd på menneskerettigheter, vil denne debatten ta sikte på å:

·        Diskutere hvordan den nye Åpenhetsloven vil regulere reiselivets ansvar for menneskene/barna på destinasjonen. Hva omfatter denne loven for reiselivsnæringen i Norge, hvilke krav bør det stilles og hvor omfattende vil dette i så tilfelle bli/være?   

·        Presentere praktiske løsninger for å effektivt forebygge og bekjempe menneskerettighetsbrudd i reiselivets verdikjede.

 Deltakere:

  • Karianne B. Bråten, stortingsrepresentant (AP)

  • Bente Øverli, leder tilsynsavdelingen i Porsgrunn, Forbrukertilsynet

  • Tonje Platou, Kluge Advokatfirma AS

  • Audun Petersen, bransjedirektør reiseliv, VIRKE

  • Marie-Anne Zachrisson, Country Manager, Ving Norge

  • Ann-Kristin Vervik, generalsekretær, ECPAT Norge

Ordstyrer: Jostein Hole Kobbeltvedt, daglig leder i Raftostiftelsen.

Barn trenger mer beskyttelse på internett!

- Paneldebatt om regjeringens nye strategi for å forebygge og hindre internettrelaterte overgrep av barn - og samarbeid med ideelle organisasjoner

Tid: Torsdag 18/8 16:30-17:30

Sted: Arendalsuka – Frivillighetsteltet

Arrangør: ECPAT Norge og Barnevakten m/ordstyrer fra Stine Sofies Stiftelse

Lenke til Arendalsuka: https://program.arendalsuka.no/event/user-view/17284

 

For et år siden lanserte Solberg-regjeringen to strategier, Forebygging og bekjempelse av internettrelaterte overgrep mot barn og Rett på nett – nasjonal strategi for trygg digital oppvekst. Målet for disse strategiene var å gi barn et tryggere internett. Men hvordan står det til med disse strategiene? Hvor langt har vi kommet? Og er strategiene tilstrekkelige for å sikre at barn er trygge på internett? ECPAT Norge og Stiftelsen Barnevakten inviterer til paneldebatt for å finne ut:

- Hva blir gjort på for å sørge for at barn er trygge på internett fra seksuell utnyttelse og overgrep?
- Hvilken rolle har de forskjellige aktørene i dette arbeidet?
- Hva må gjøres i fremtiden for å sikre at barn er trygge fra internettrelaterte overgrep?

Deltakere:
* Ordstyrer - Endre Bendixen - Stine Sofies Stiftelse
* Ann-Kristin Vervik – Generalsekretær - ECPAT Norge
* Leif Gunnar Vestbøstad Vik – Daglig leder - Stiftelsen Barnevakten
* Mari Velsand – Direktør - Medietilsynet
* Ragnhild L Torstensen – Daglig leder - Lightup Norway
* Ragnhild Male Hartviksen – Familie- og kulturkomiteen – AP
* Thea Myhr - Sentralstyremedlem - KRFU

Med streaming: https://www.arendalsuka.no/live/frivillighetsteltet/

Les mer
Ecpat Norge Ecpat Norge

- Det aller viktigste er at de som blir utsatt for disse overgrepene blir ivaretatt, og å stoppe overgrepene. Det må vi ikke glemme.

Lotta Heed Jensen (23) har vært frivillig i ECPAT Norge denne sommeren. Hun er nyutdannet politi, og skal begynne ny jobb i Kripos til høsten i seksjonen for internettrelaterte overgrep

Lotta Heed Jensen (23) har vært frivillig i ECPAT Norge denne sommeren. Hun er nyutdannet politi, og skal begynne ny jobb i Kripos til høsten i seksjonen for internettrelaterte overgrep. Lotta har skrevet bacheloroppgaven sin om en type programvare som vil kunne detektere mulige nettovergripere, noe som har vært svært nyttig for oss i ECPAT Norge. I dette intervjuet skal du få møte Lotta og høre om hennes opplevelse med å jobbe som frivillig hos oss.

 

Hvorfor valgte du å jobbe som frivillig i ECPAT Norge?

- Jeg kom over ECPAT da jeg skrev bacheloroppgaven min. Jeg leste mer om dere og synes at arbeidet deres var veldig viktig. Etter jeg hadde skrevet ferdig bacheloroppgaven min ønsket jeg å bruke kunnskapen jeg hadde lært underveis, og da var dere en perfekt organisasjon! Jeg bestemte meg for å ta kontakt og spørre om dere trengte noe hjelp.

 

Hva har du gjort hos oss?

- Jeg har gjort litt forskjellig! Min kunnskap er basert på det jeg har lært som politi, så jeg har bistått med kunnskapen og perspektivene jeg har derfra, samtidig som jeg har lært hvordan det er å jobbe med internettrelaterte overgrep som NGO. Jeg har også jobbet med et brev til Riksadvokaten i forbindelse med å spørre om tillatelse til å starte opp Project Arachnid i Norge. Et annet viktig bidrag har vært å sette meg inn i det nye lovforslaget fra Europakommisjonen som kom i år for å forebygge og fjerne internettrelaterte overgrep av barn, og å presentere hva slags teknologi som kan brukes i fremtiden for å jobbe mot internettrelaterte overgrep mot barn.

 

Project Arachnid har som mål å finne og slette overgrepsmateriale av barn på nett. Det gjøres gjennom en datamaskin som heter Arachnid som plukker opp bilder og videoer på internett som viser mulig overgrepsmateriale basert på algoritmer. En viktig del av arbeidet er at individer ser gjennom materialet for å klassifisere det slik at maskinen kan bli smartere og mer nøyaktig. Du kan lese mer om Project Arachnid her.

Hva synes du har vært det mest spennende med å jobbe her?

- Jeg synes det har vært spennende å lære om hvordan dere og andre NGOs jobber, og få kunnskap om hva man kan gjøre annerledes for å forbedre og effektivisere arbeidet mot internettrelaterte overgrep. Det har også vært interessant å lære mer om det internasjonale samarbeidet, hvordan politiet kan bidra her, hvilke nye løsninger som blir utarbeidet og å få være med på utviklingen for et tryggere internett for barn.

“Det aller viktigste er at de som blir utsatt for disse overgrepene blir ivaretatt, og å stoppe overgrepene. Det må vi ikke glemme.

Hva kommer du til å ta med deg videre fra oppholdet hos oss?

- Det viktigste er det jeg har lært om mulighetene fremover, og at man er nødt til å jobbe sammen for å oppnå endring. Det aller viktigste er at de som blir utsatt for disse overgrepene blir ivaretatt, og å stoppe overgrepene. Det må vi ikke glemme.

 

Vi i ECPAT ønsker å takke Lotta for strålende arbeid hos oss, og ønsker henne lykke til i Kripos!

 

Vi trenger bistand med mye forskjellig, alt fra webdesign, til innsikt på området. Ønsker du å jobbe frivillig eller probono for oss? Ta kontakt på post@ecpatnorge.no!

Les mer
Ecpat Norge Ecpat Norge

Nytt prosjekt skal forebygge seksuelle overgrep i Romania

Hver dag blir en mindreårig utsatt for seksuelle overgrep i Romania. Hver tredje dag blir en mindreårig utsatt for menneskehandel i Romania. World Vision Romania lanserer et prosjekt for å forebygge seksuelle overgrep mot barn.

 Hver dag blir en mindreårig utsatt for seksuelle overgrep i Romania. Hver tredje dag blir en mindreårig utsatt for menneskehandel i Romania. World Vision Romania lanserer et prosjekt for å forebygge seksuelle overgrep mot barn.

 

World Vision Romania Foundation, Voices for Democracy and Justice Association – Vedem Just og ECPAT Norge lanserer prosjektet JUSTinACT. Prosjektet sikter på å forebygge og bekjempe seksuelle overgrep av barn. Mellom 2019-2021 er det blitt innrapportert 2000 seksuelle overgrep av mindreårige i Romania.

 

Antallet voldtekter av mindreårige øker for hvert år

Hvert år øker antallet mindreårige som blir utsatt for voldtekt i Romania med en femtedel sammenlignet med det forutgående året. Dermed har antallet voldtatte jenter økt med 24% over de tre siste årene - fra 170 anmeldte saker i 2019 til over 221 i 2021. Antallet saker der gutter blir utsatt for voldtekt har økt med 70% - fra 36 i 2019 til 61 i 2021.

 

Seksuell omgang med barn

Rumensk lov forbyr seksuelle relasjoner med mindreårige under 14 år, selv om de samtykker. Antallet utsatte mindreårige i slike saker har økt med 70% - fra 285 saker for tre år siden, til 428 saker i fjor.

 

Seksuelle overgrep av barn

Antallet mindreårige ofre for seksuelle overgrep har økt med 60% - fra 93 mindreårige for tre år siden til 138 i fjor.


Seksuell utnyttelse og overgrep på nett øker mest

Det siste året var antall barneofre tre ganger høyere enn i 2019. En sjettedel av ofrene er gutter og antallet øker for hvert år.

 

Det er viktig å bemerke seg at tallene er basert på bare de sakene som er kjent for rettssystemet. Det reelle antallet barneofre er mye høyere.

 

JUSTinACT – Justice, social action and strengthening the civil capacity to combat child sexual abuse

 

JUSTinACT ble utviklet av World Vision Romania Foundation, sammen med Vedem Just og ECPAT Norge. Prosjektet får finansiell støtte fra Active Citizens Fund Romania, et program finansiert av Island, Liechtenstein og Norge gjennom EØS-midler fra 2014-2021. Hovedmålet med prosjektet er å bekjempe seksuelle overgrep mot barn ved å gjøre offentligheten oppmerksom på barns rettigheter og styrke fagpersoners og foreldres evne til å identifisere ulike former for overgrep av barn. Målgruppen for prosjektet er 10.000 barn og foreldre i lokalsamfunn hvor informasjon og oppmerksomhet rundt seksuelle overgrep er lavere enn ellers.

 

300 spesialister

Prosjektet har som mål å lære opp 300 spesialister til å adressere slike saker. To regionale sentre (i Cluj og Iasi) vil bli opprettet for å gi informasjon om forebygging og sosiale assistansetjenester, i tillegg til opplæring for å bekjempe seksuelle overgrep av barn.

 

Skal følge 10 saker i media og domstolen

Vi vil også følge 10 saker som omhandler seksuell vold mot mindreårige i media og i de tilhørende juridiske prosessene. Basert på dette vil vi utforme retningslinjer for god praksis og jurisdiksjon. Dette vil bli distribuert til journalister og juridiske myndigheter i Romania.

 

«Bak hver sak som blir rapportert, er det flere hundre andre urapporterte saker. Seksuelle overgrep forblir ofte bak lukkede dører på grunn av skammen ofrene føler på. Holdninger i noen lokalsamfunn, spesielt på landsbygda, fører til at seksuell vold mot jenter ikke anses som kriminelle handlinger, Dette prosjektet jobber for å endre disse holdningene gjennom utdanning og tilgang til informasjon. 10.000 personer vil lære om effektene av alle former for seksuelle overgrep på ofrene, i tillegg til de rettslige konsekvensene av disse forbrytelsene», sier Mihaela Nabar, Executive Director i World Vision Romania.

 

***

 

Om the Active Citizens Fund Romania Program

The Active Citizens Fund Romania Program er finansiert gjennom EØS midler fra 2014-2021. Det overordnede målet med midlene er å redusere økonomiske og sosiale forskjeller og til å styrke bilaterale relasjoner mellom 15 stater og donatørene (Island, Lichtenstein og Norge). Programmet er administrert av et konsortium av The Foundation for Civil Society Development, the Partnership Foundation, the Resource Center for Roma Communities, the PACT Foundation og Frivillighet Norge, som administrerer midlene gitt fra FMO-Grants Financial Office EEA and Norway. Active Citizens Fund Romania jobber for å styrke sivilsamfunnet, aktivt borgerskap og øke kapasiteten til sårbare grupper. Med en total sum på 46.000.000 euro, sikter programmet på å utvikle langsiktig bærekraftighet og kapasitet i sivilsamfunnet, fremme deres rolle for å promotere demokratisk deltakelse, aktivt borgerskap og menneskerettigheter samtidig som å styrke bilaterale relasjoner med donorstatene, Island, Lichtenstein og Norge.

For mer informasjon om Active Citizens Fund in Romania, besøk: www.activecitizensfund.ro.

For mer informasjon om EØS og norske midler, besøk: www.eeagrants.ro

 

 

 

ABOUT PARTNERS:

World Vision Romania is an organization that carries out programs of education, emergency humanitarian intervention, development and advocacy, putting in the center of its activity the welbeing of the child. The organization focuses on working with children, families and communities in order to overcome poverty and injustice. World Vision Romania is part of the World Vision International partnership, present in almost 100 countries around the world. In 30 years of presence in Romania, the Foundation has helped over 500,000 children and adults, from almost 500 communities located in 18 counties.

Details at www.woldvision.ro and http://fb.com/WorldVisionRomania

 

The Voices for Democracy and Justice Association - VedemJust is a non-governmental association made up of lawyers, teachers and students, whose main project is the legal education of children and young people.

Details at www.vedemjust.ro and www.educatiejuridica.ro.

 

ECPAT Norge (ECPAT Norway). ECPAT is an international network of organizations working against the sexual exploitation of children. The network was established in Thailand in 1990 and marked its 30th anniversary in 2020. ECPAT Norge started in 2015.

Details at https://ecpatnorge.no

Les mer
Ecpat Norge Ecpat Norge

Åpent brev til EU: Over 50 sivilsamfunnsorganisasjoner ønsker EU-kommisjonens forslag for å forebygge og bekjempe seksuelle overgrep mot barn velkommen.

Den 11. mai presenterte EU-kommisjonen et forslag til forordning som fastsetter regler for å forebygge og bekjempe seksuelle overgrep mot barn. Det er betimelig og historisk, ikke bare for Europa, men for verden. Når vedtatt, har lovgivningen potensial til å ha innvirkning langt utover EU og bidra til å styrke den globale kampen mot seksuelle overgrep mot barn både offline og online.

Den 11. mai presenterte EU-kommisjonen et forslag til forordning som fastsetter regler for å forebygge og bekjempe seksuelle overgrep mot barn. Det er betimelig og historisk, ikke bare for Europa, men for verden. Når vedtatt, har lovgivningen potensial til å ha innvirkning langt utover EU og bidra til å styrke den globale kampen mot seksuelle overgrep mot barn både offline og online.

Da hun snakket om seksuelle nettovergrep mot barn, understrekte Ylva Johansson, EU-kommissær for innenrikssaker, at antallet innrapporterte nettovergrep har økt med 6000% i EU bare de siste 10 årene. De fleste bildene blir aldri rapportert og de fleste ofrene blir aldri identifisert, som resulterer i at deres misbruk forblir ukjent. Men selv toppen av isfjellet er enormt: National Center for Missing and Exploited Children (NCMEC) mottok nærmere 85 millioner filer som inneholder seksuelt overgrepsmateriale av barn (CSAM) i 2021. I det forutgående året var tallet 65 millioner. Over 62% av all CSAM på nett er hostet på servere i EU. Det vil kreve samarbeid mellom innbyggere, institusjoner, beslutningstakere, teknologiselskaper og ideelle organisasjoner for å takle et problem på denne skala.

Vi, organisasjonene som jobber for barns rettigheter, trygghet og sikkerhet både av og på nett, støtter Europa-kommisjonens forslag som er et avgjørende skritt for bedre beskyttelse av barns rettigheter. Forslaget til forordning presenterer en visjon om et ansvarlig internett der barn står fritt til å være nysgjerrige og trygt kan utforske nettområder. Den tar sikte på å sikre at teknologi utvikles og brukes i samsvar med EUs verdier og i samsvar med grunnleggende rettigheter, med spesiell oppmerksomhet på å beskytte barn.

Det finnes store variasjoner i Europeisk lovgiving. De stoler på de frivillige tiltakene som internettaktørene iverksetter, men ser ikke etter å løse problemene som kan oppstå etter hvert som teknologi og samfunnsengasjementet utvikler seg. Forskriften legger opp til et harmonisert, forpliktende og fremtidssikkert rammeverk som vil hjelpe oss å takle eksisterende og nytt CSAM, og grooming for seksuell utnyttelse, i årene som kommer. Derfor:

  • Støtter vi de sterke sikkerhetstiltakene denne forordningen vil sette på plass for å sikre at internettaktører og teknologien som brukes respekterer de grunnleggende rettighetene til alle brukere, inkludert barn. Blant annet må teknologien vurderes av European Data Protection Board og ikke kunne ta ut noe annen informasjon enn det som er strengt nødvendig for å oppdage overgrepene. Deres bruk vil være underlagt en avveining av grunnleggende rettigheter av en uavhengig myndighet og enhver berørt bruker vil ha rett til effektiv oppreisning.

Vi ønsker det foreslåtte EU-senteret velkommen som en uavhengig institusjon med sterke bånd til det eksisterende økosystemet. Dette vil tjene som en viktig pilar for å bekjempe CSAM. Lignende sentre finnes i forskjellige jurisdiksjoner rundt om i verden og har demonstrert sin verdi og nytte for å koordinere innsatsen for å bekjempe seksuelle overgrep mot barn. Med et sterk mandat til å sikre handling fra online tjenesteleverandører, støtte forebyggende innsats, og gi avgjørende oppreisning for offer, vil suksessen til det nye senteret kreve vedvarende samarbeid fra alle sektorer fra starten. Vi tilbyr vår kunnskap og støtte for å hjelpe til med dannelsen.

  • Vi berømmer også den generelle forpliktelsen til å vurdere risiko og ta i bruk forebyggende tiltak i den foreslåtte forordningen, og dermed støtte sikkerhet ved design. Å skape et nytt system for åpenhet mellom teknologi og brukere vil fremme meningsfull og målbar handling for å takle CSAM.

  • Vi har lært over tid at frivillige handlinger alene ikke vil løse dette problemet. I tillegg til denne innsatsen, er obligatorisk bruk av sikre teknologier bestilt av en uavhengig myndighet er et velkomment initiativ for å takle denne kriminaliteten i stor skala.

Som med enhver regulering, vil det være avgjørende at alle detaljene er på plass for å oppnå bærekraftige resultater for barn. Vi ønsker kommisjonens forslag velkommen, og ser frem til å samarbeide med alle interesserte parter til å dele vår unike ekspertise for å skape et tryggere nettmiljø.

Vår koordinerte respons mot trusler på nett mot barn er den eneste måten å snu utviklingen på seksuell utnyttelse av barn og overgrep på nett.

For å se hele brevet på engelsk og alle signaturene, trykk her.

For mer informasjon eller for å legge til navn og organisasjon på listen, ta kontakt emily.slifer@wearethorn.org

Les mer
Ecpat Norge Ecpat Norge

ECPAT i Europa: Vi må beskytte ukrainske barn fra krigen og dens konsekvenser!

Vi oppfordrer myndigheter i hele Europa til å handle raskt for å sikre at rettighetene til barna som er fanget i konflikten blir opprettholdt og respektert.

Vi oppfordrer myndigheter i hele Europa til å handle raskt for å sikre at rettighetene til barna som er fanget i konflikten blir opprettholdt og respektert.

Europa – Verden har blitt rystet av de uprovoserte og grunnløse angrepene på Ukraina og dets folk. Krigen har ikke bare ført til tap av liv, inkludert barns liv, men også til å fordrive familier fra hjemmene sine i forsøk på å rømme. Ifølge data fra UNHCR, befinner minst 1,5 millioner mennesker i land som grenser Ukraina. Estimater fra FN og andre flyktningsorganisasjoner plasserer antallet flyktninger på rundt 4-7 millioner. Minst 36 barn er drept, ifølge helsedepartementet i Ukraina.

 

Alle ECPAT-medlemmene i Europa som har stått sammen om denne uttalelsen, arbeider nasjonalt og internasjonalt for å gjøre slutt på seksuell utnyttelse og menneskehandel av barn. Vi er svært bekymret for farene, inkludert de fysiske skadene, tap av liv, tap av familie, alvorlig emosjonelt stress, tap av skolegang og utdanning, som møter barna i Ukraina eller på flukt. Deres tilgang til mat, vann, husly, medisinsk hjelp og psykososial støtte er alvorlig truet av konflikten.

 

Konflikten demonstrerer en uforutsett trussel mot alle som blir påvirket, spesielt mot de mest sårbare i samfunnet – barna. I enhver konflikt er barn de som må tåle det meste av den fysiske og emosjonelle skaden. Vi er dypt bekymret over volden som de blir utsatt for. Vi er forferdet over bruddene på deres rettigheter nedfelt i FNs barnekonvensjon (CRC). Grunnmuren for internasjonal humanitærrett er å beskytte sivile i væpnet konflikt. FNs barnekonvensjon krever i tillegg at alle stater treffer alle egnede tiltak for å beskytte og ivareta barn som blir påvirket av væpnet konflikt. Deres rettigheter må bli opprettholdt.

 

Siden starten av denne krigen har våre medlemsorganisasjoner og allierte i Ukraina, Polen, Romania, Ungarn, Moldova og resten av Europa støttet tusenvis av ukrainske barn og familier som flykter fra krigen og søker beskyttelse.

 

Ifølge rapporter på stedet fra våre medlemmer finnes det flere enslige barn blant flyktningene. I kaoset er det mangel på informasjon om savnede barn i Ukraina og i nabolandene. Savnede barn og barn uten følge er spesielt sårbare for menneskehandel, overgrep eller seksuell utnyttelse. Deres sikkerhet og beskyttelse må være en hovedprioritet!

 

ECPATs medlemmer som har sluttet seg til denne uttalelsen, oppfordrer alle myndigheter i Europa, Europakommisjonen, sivilsamfunnet og humanitære operasjoner til å handle umiddelbart for å raskt identifisere og plassere enslige barn på flukt i trygge, barnevennlige settinger med tilsyn. De må få full tilgang til barneverns-, helse-, utdanning- og psykososiale tjenester, inkludert umiddelbar utpeking av en verge, og rask re-etablering av kontakt med deres foreldre eller andre omsorgspersoner.

 

Påminnelse: Ring gratis 116-000 Missing children hotlines eller 116-111 for Alarmtelefonen for barn og unge.

 

For mediehenvisninger, vennligst kontakt:

 Altin Hazizaj (He/him), ECPAT Albania, member of ECPAT International Board for Eastern Europe,
E-mail: altin.hazizaj@crca.al (Languages: Albanian, English, French and Italian)

Carrie van der Kroon (she/her), ECPAT Netherlands, member of ECPAT International Board for Western Europe,
E-mail: c.vanderkroon@defenceforchildren-ecpat.nl (Languages: Dutch, English and Spanish)

 

This message is endorsed by the ECPAT International membership in the following countries: 

ARSIS Association for the Social Support of Youth (Greece) 
CRCA / ECPAT Albania
Crisis Center “Care”, Kazakhstan
Defence for Children – ECPAT Netherlands
ECPAT Bulgaria – Neglected Children Society
ECPAT Austria
ECPAT Belgium
ECPAT France
ECPAT Germany
ECPAT Italy
ECPAT Luxembourg
ECPAT Norway
ECPAT Portugal
ECPAT Sweden
ECPAT UK
Empowering Children Foundation, Poland
First Children’s Embassy in the World Megjashi, North Macedonia
Hintalovon Foundation, Hungary
Journalists for Human Rights, North Macedonia
La Strada Moldova
Network of Organizations for Children of Serbia
NGO Istiqbolli Avlod, Uzbekistan
Public Health Foundation of Georgia
Sana Sezim, Kazakhstan
Save the Children Finland
Tartu Child Support Center, Estonia

Les mer
Ecpat Norge Ecpat Norge

4 måter du kan forebygge seksuell utnyttelse av barn på nett

Å stoppe den seksuelle utnyttelsen av barn på nett er ingen enkel oppgave, men det er et par ting du som foresatt kan gjøre for å forebygge det.

I dag kan man lese på NRK at antallet barn som blir utsatt for overgrep og seksuell utnyttelse på nett har doblet seg over de to siste årene. Dette viser tall fra Kripos. Det gjør det klart at seksuell utnyttelse av barn på internett er en av vår tids største samfunnsproblemer. Selv om mange av endringene må skje politisk og i tech-bransjen, er din rolle som foresatt svært viktig for å beskytte barn.

Vi er på god vei til å gjøre en forskjell, men enda mer må skje. Her følger 4 ting du kan gjøre som foresatt:

1. Snakk med andre foreldre

Vi er nødt til å snakke mer om risikoen for at seksuelle overgrep og utnyttelse kan skje på internett. Det er vanskelig å snakke om, men å snakke om de ulike farene, og hvor det kan skje er avgjørende. Da kan andre voksne bli klar over farene, og du får mer informasjon fra dem.

Det finnes workshoper som Barnevakten arrangerer der du kan bli kjent med nettsidene og spillene barn er på. Disse finner du på www.barnevakten.no eller på deres Facebook-sider.

2. Snakk med barna

Å snakke med barn om grenser og mulige farer er viktig. Utforsk gjerne mediebruken deres sammen med dem og bli enige om regler. Da er barna klare over hva som er greit, og hva som er galt på internett.

3. Vær en trygg voksen

Det er viktig at barn har noen å snakke med dersom noe skulle skje. Vær derfor en trygg voksen. Be barna komme til deg hvis de har opplevd noe ubehagelig eller trenger veiledning. Det er viktig at barn vet at de ikke vil bli dømt eller føle skam ved å fortelle om overgrep til voksne. Det er aldri barnets feil!

4. Meld ifra ved mistanke

Har du mistanke eller vet om noen som har utnyttet eller overgriper seg på barn på internett? Meld ifra! Det er bedre å melde ifra en gang for mye, enn en gang for lite. Her finner du forskjellige steder du kan melde ifra.

Har du spørsmål?

Vi i ECPAT Norge jobber mot den seksuelle utnyttelsen av barn. Vi jobber politisk nasjonalt og internasjonalt, samt med prosjekter som treffer barn direkte. Send oss en mail på trygg@ecpatnorge.no så kommer vi tilbake til deg!

Les mer
Ecpat Norge Ecpat Norge

Is Norway keeping children safe from sexual abuse online?

Sexual abuse and exploitation online is one of the most challenging child protection concerns of our times. Never has it been more important for governments, the private sector and civil society organisations to work together and share good practices

Written by our Executive Director, Ann-Kristin Vervik and Senior Adviser, Julie Crutchley. It was originally published on www.weprotect.org.

Sexual abuse and exploitation online is one of the most challenging child protection concerns of our times. Never has it been more important for governments, the private sector  and civil society organisations to work together and share good practices.

In Norway, 2,478 sexual offences against children were reported to the police in 2020, almost 7 reports per day – with many of these cases happening online. This is over twice as many as in 2006. Every month, the National Criminal Investigation Service receives information about approximately 1,500 Norwegian IP addresses that can be linked to child sexual abuse.

That’s what motivated us at ECPAT Norway to carry out an analysis of 223 cases of  child sexual abuse online  in Norwegian courts. This research highlighted  the ever-evolving threats, new developments and magnitude of child online abuse. It showed the good practices in Norwegian law and some of the limitations that currently remain.

What are some good practices?

When looking at how Norway has been dealing with child abuse online so far, we can spot some positive experiences and approaches at various levels. On a more structural level, Norwegian law recognises that online offences can cause as much harm to child victims as the offline ones.

Our legal system is technology-neutral – the same legal principles apply to all technologies. We can also find good practices if we take a closer look at how Norwegian courts interpret phenomena of child abuse. Sexual offences do not refer only to  the ones perpetrated physically by the offender but also to when offenders encourage children to perform sexual actions on themselves.

The courts have a broad interpretation of child sexual abuse material  including texts (online chats), animated imagery (computer-made cartoons) and objects (sex dolls).  Other good practices can be noticed in the way child victims are supported. Psychological support to child victims is central in our national legislation, especially to avoid the risks of secondary victimisation.

There are institutions that support children before, during and after the justice proceedings – the Children’s Houses (Barnahus). The courts in Norway have awarded compensation for child victims. This includes compensation for damage of a non-economic nature, such as psychological suffering, and compensation for (future) loss of income for children.

Room for improvement

While the developments listed above have provided better opportunities for child victims to access justice, limitations remain. There should be equal access to the Children’s Houses for all children under 18 years old and not limited due to geographical location. Child victims abroad should also have access to the Children’s Houses at all stages of the trial, together with the opportunity to receive long-term support. It is then crucial to develop mechanisms to identify child victims – only if identified, child victims can access justice and get out of exploitation and abuse.

The majority of the child victims in the 223 cases were not identified. These are lost children. Identifying child victims should be a priority – especially when dealing with cases with large numbers of victims.

To date, there are only a handful of victims that have been identified in cases of child abuse online, whereas the total number of victims in a small country like Norway is in the millions. Identifying the victims is therefore the first step to ensure child victims access justice, which requires further technological innovation and international cooperation.

What can be done to detect and remove child sexual abuse material?

Child sexual abuse material can remain online for a long time and may continually be reuploaded prolonging the trauma and harm suffered by victims. It is imperative  to put in place mandatory detection, reporting and removal routines. The US centralised reporting system for the online exploitation of children is a good example of this and Europe needs to follow a similar model. Governments, tech companies and civil society organisations all need to work together to remove such material and prevent the images from being reuploaded.

New Norwegian Strategy on Child Sexual Abuse

On 15 August this year, the former Government launched a strategy against Internet-related abuse. The strategy aims to work in a collaborative approach and broad community efforts through public-private partnerships, explicitly mentioning the work of WeProtect Global Alliance. The national budget for 2022 hasn’t earmarked funding for the implementation of the strategy. The new Government has now the opportunity to unlock the potential that this strategy has and help create a world where children are safe online.

We all need to mobilise at all levels – local, regional and global. We all need to  commit to joining the fight to eradicate online child sexual exploitation and abuse. And we all need to translate these commitments into actions. We owe this to all children everywhere.

Les mer