Ecpat Norge Ecpat Norge

Opinionen er klar: Det haster med lovgivning for å beskytte barn mot seksuell utnyttelse på nett!

ECPAT International og NSPCCs (National Society for the Prevention of Cruelty to Children) undersøkelse fra november 2023 viser et urokkelig krav fra befolkningen: 9 av 10 europeere mener det er viktig med lovgivning for å få slutt på seksuelt misbruk og seksuell utnyttelse av barn på nettet. 95% av nordmenn mener at en slik lov er viktig.

Vi spurte 26152 personer over 18 år i 15 EU-land og Storbritannia, inkludert 1001 personer i Norge og fant ut at kravet om lovgivning for å beskytte barn på nettet ikke er oppe til debatt; det er et presserende folkekrav.

Over halvparten av de spurte europeerne svarte at dette spørsmålet vil påvirke hvordan de vil stemme ved et fremtidig valg. For 44% nordmenn vil dette påvirke det neste valget.

 Hovedfunn i Norge

1.         Voksne i Norge er enige om at barn i økende grad risikerer å bli utsatt for seksuelle overgrep og seksuell utnyttelse på nettet, og at tradisjonelle verktøy som foreldrekontroll ikke lenger er nok til å beskytte barn på nettet. 80 % av de spurte mener dette.

2.         95 % er enige i at det bør finnes lover som regulerer nettleverandører for å forebygge og bekjempe seksuelle overgrep og utnyttelse av barn på nettet.

3.         82 % støtter bruk og utvikling av automatiserte verktøy for å oppdage seksuelle overgrep og utnyttelse av barn på ulike plattformer, inkludert ende-til-ende-krypterte miljøer.                                                               

4.         Lover og regler som beskytter barn mot seksuelle overgrep og utnyttelse på nettet er viktige for voksne i Norge - over 70 % støtter regler som pålegger nettleverandører å avdekke, fjerne og rapportere materiale om seksuelt misbruk og/eller grooming av barn som forekommer på plattformer for direktemeldinger, vertskapsplattformer på nettet, offentlige rom på nettet og ende-til-ende-krypterte meldinger.

5.         Til slutt erkjenner og forstår flertallet av de voksne, viktigheten av å balansere personvern og sikkerhet på nettet - 72 % er villige til å gi avkall på en viss grad av personvern på nettet hvis det bidrar til å beskytte barn mot potensielle seksuelle overgrep og utnyttelse på nettet. 67 % av de mannlige respondentene og 76 % av de kvinnelige respondentene er av denne oppfatningen.

Les mer om undersøkelsen her!

Les mer
Ecpat Norge Ecpat Norge

Samarbeid med FN om barns beskyttelse i drosjenæringen

Den 12. oktober 2023 deltok Julie Crutchley fra ECPAT Norge i en rundebordskonferanse med FNs generalsekretærs spesialrepresentant om vold mot barn for å belyse en ny rapport til FNs generalforsamling om barns beskyttelse i reiselivet. ECPAT Norge innledet om risikofaktorer for barn i reise og transport i Norge og forslag til tiltak for gjøre drosjenæringen trygg for barn. Les mer om ECPAT Norges prosjekt for å forebygge seksuell utnyttelse og overgrep i drosjer.

Les mer
Ecpat Norge Ecpat Norge

"Internett er en faresone for barn"

Den 19. september 2023 marsjerte en Europeisk koalisjon til Europaparlamentet for å kreve tiltak mot regulering av seksuelt misbruk av barn. 

  • Koalisjonens mål støttes av et flertall av Europas borgere, ifølge nye tall fra EU-kommisjonen.

  • I tillegg til mer enn 400 000 enkeltpersoner i offentligheten gjennom en underskriftskampanje.

  • Og mer enn 100 unge mennesker, overlevende, akademikere og kjendiser har signert et åpent brev til støtte for den foreslåtte EU-forordningen for å forebygge og bekjempe seksuelle overgrep mot barn.

  • EUs ledere oppfordres til å bruke sin politiske makt til å vedta denne lovgivningen og beskytte barn mot seksuelle overgrep på nettet.

Brussel, 19.9.23: Aktivister i Brussel sto iført beskyttelsesdrakter fordi Internett er en faresone for barn.

Den 19. september 2023 i Brussel, Belgia marsjerte overlevende, ungdommer, barnerettighetsorganisasjoner og andre talsmenn fra hele EU til Brussel for å be EU-lederne om å "rydde opp på internett" for seksuelle overgripere og beskytte barna våre på nettet.

I et trassig stunt for å fange oppmerksomheten til EUs beslutningstakere gikk en koalisjon ut i gatene for å vise sin støtte til den foreslåtte EU-forordningen for å forebygge og bekjempe seksuelle overgrep mot barn.

Iført "Child Safety ON"-faredrakter og advarselsskilt satte aktivistene søkelyset på farene som internett utgjør for barn, og oppfordret EU-lederne til å bruke sin politiske makt til å vedta denne lovgivningen og beskytte barn mot seksuelle overgrep på nettet.

Statistikken viser en skremmende og konstant økning i bruken av internett av seksuelle overgripere for å groome barn og dele overgrepsmateriale mot barn, og stadig flere av disse overgriperne retter seg mot svært små barn, småbarn og babyer.

“Vi ber EUs ledere i dag - vær så snill å beskytte barn og ære overlevende. Vær så snill å vedta denne forordningen.” - Mié Kohiyama, grunnlegger av Brave Movement Frankrike.

Tiltaket kommer samtidig som nye data fra Europakommisjonens Eurobarometer-undersøkelse viser at europeerne i stor grad støtter arbeidet med å beskytte barn på nettet:

  • 92 % er enige i at barn i økende grad utsettes for risiko på nettet.

  • 82 % er enige i at verktøy som foreldrekontroll ikke er nok til å beskytte barn på nettet.

  • 78 % støtter eller støtter sterkt Kommisjonens forslag om å bekjempe seksuelt misbruk av barn.

Over hele Europa har over 100 ungdommer, overlevende etter overgrep mot barn, kjendiser, akademikere og barnesikkerhetseksperter gått sammen om å signere et åpent brev som oppfordrer EUs lovgivere til å vedta EU-kommisjonens CSA-forslag. Blant underskriverne av det åpne brevet finner vi den svenske supermodellen Elsa Hosk, den tidligere nederlandske fotballspilleren Dennis Bergkamp, den internasjonalt anerkjente irske skuespilleren Jessie Buckley og den franske filmstjernen Ludivine Sagnier.

Ungdomsaktivisten Taveres Ferreira sier: "Hvert sekund deles minst to bilder eller videoer av seksuelle overgrep mot barn på nettet. Dette tilsvarer over 52 000 bilder eller videoer i løpet av en arbeidsdag, hvorav mer enn 60 % lastes opp til servere i Europa. Bak hvert av disse bildene er det noen som må leve med langvarige traumer etter overgrepene, den forferdelige krenkelsen av deres privatliv og spredningen av bildene på nettet. Vi må gjøre noe for å rense internett for kriminelle som bruker det til å skade barna våre.

"Forordningen som nå diskuteres på EU-nivå, er helt avgjørende for å sikre at alle nettplattformer sørger for at tjenestene deres er trygge for barn, og at de oppdager og fjerner materiale som viser seksuelle overgrep mot barn. Vi er her for å oppfordre EU-lederne i Brussel og i hele EU til å ta grep for å rydde opp på internett og gjøre det til et trygt sted for barn."

Talsperson for Brave, Mié Kohiyama, overlevende, medlem av Brave Movement og grunnlegger av Brave Movement Frankrike, sier: "Jeg vet ikke om jeg noen gang vil komme over traumet etter å ha blitt voldtatt som femåring. Jeg kan ikke forestille meg hvor forferdelig det er at overgrepene mine ligger på nettet, slik at overgripere og kriminelle kan se dem og tjene penger på dem. Men dette er skjebnen til tusenvis av barn og overlevende. Det aller viktigste kravet fra overlevende er å få materialet fjernet fra nettet, og dette kan ikke gjøres uten deteksjonsverktøy. Ofre for seksuelt misbruk av barn på nettet utsettes ikke bare for "hands-on"-overgrep, men fortsetter å lide hver gang CSAM distribueres eller vises. Det er derfor jeg bruker stemmen min til å forsvare disse barna, for å forhindre at flere barn lider i hendene på overgripere som utnytter teknologien til å spre sine avskyelige forbrytelser. Vi ber EUs ledere i dag - vær så snill å beskytte barn og ære overlevende. Vær så snill å vedta denne forordningen."

Den foreslåtte EU-lovgivningen vil pålegge nettleverandører å forebygge, oppdage, rapportere og fjerne seksuelle overgrep mot barn på nettet. Det skal også opprettes et EU-senter for forebygging og bekjempelse av seksuelt misbruk av barn, der fagpersoner innen barns rettigheter, teknologieksperter, overlevende og politimyndigheter skal samarbeide om å bekjempe denne grenseoverskridende kriminaliteten.

Les mer
Ecpat Norge Ecpat Norge

IKKE LA DEG LURE! (Oppdatert)

Vi har fått beskjed om at svindlere har sendt mail fra en falsk e-postadresse kalt «Norge ECPAT» eller «ECPAT-NO» med følgende beskjed:

ECPAT Norge sender aldri ut slike meldinger. Beklager så mye til dere som har fått denne ubehagelige meldingen.

Vedlagt følger råd fra politiet om hva da kan gjøre for å forebygge og få hjelp dersom du blir utsatt for svindel på nettet.

https://www.politiet.no/

Les mer
Ecpat Norge Ecpat Norge

Undertegn oppropet - Internett er ikke trygt for barn

Internett er ikke trygt for barn. Dette må det bli slutt på. Det er på tide at Europa tar et standpunkt for rettferdighet, er modig og setter en stopper for seksuelle overgrep mot barn for godt.

I Justice Initiative har vi sett hvor sterkt preget de som har overlevd seksuelle overgrep og vold mot barn er blitt. Omfanget av problemet fortsetter å øke ettersom gjerningsmennene misbruker makten fra internett. Barn står i fare for seksuelle overgrep og grooming på nettet, fysiske overgrep hjemme og i lokalsamfunnet, og overgrepsmateriale av barn sirkulerer i en alarmerende hastighet.

Vi krever at EU utøver lederskap, og stemmer for det nåværende EU-CSAM-forslaget, slik at vi kan beskytte alle barn og ungdommer og sørge for at overlevere oppnår rettferdighet.

Overlevere, foreldre, lærere, myndigheter, privat sektor og våre allierte står sammen om å få en slutt på seksuell vold mot barn i Europa og over hele verden. Vi samarbeider med #bebraveeurope og #ChildSafetyON kampanjene for å stoppe seksuelle overgrep mot barn.

Sammen kan og må vi stoppe seksuell vold mot barn i Europa ved å vedta lover som gjør det vanskelig eller umulig å misbruke barn på nettet. La oss gjøre internett #safeforkids

Les mer
Ecpat Norge Ecpat Norge

Destination Africa er første The Code-medlem i Norge!

I dag er det offisielt at Destination Africa er Norges første lokale medlem i The Code! Medlemskapet forplikter Destination Africa til å beskytte barn mot seksuell utnyttelse i egen virksomhet. – Dette er supre nyheter for bransjen, og vi håper flere vil dra nytte av The Code!

I dag er det offisielt at Destination Africa er Norges første lokale medlem i The Code! Medlemskapet forplikter Destination Africa til å beskytte barn mot seksuell utnyttelse i egen virksomhet. – Dette er supre nyheter for bransjen, og vi håper flere vil dra nytte av The Code!

 

The Code, kort for The Code of Conduct for the Protection of Children from Sexual Exploitation in Travel and Tourism, er et initiativ som drives av ECPAT International og lokalt av ECPAT-medlemmer i hele verden. I Norge er det ECPAT Norge som har ansvar for implementeringen og ivaretakelsen av medlemsorganisasjonene. Du kan lese mer om The Code på denne lenken.

Bilde av de ansatte i Destination Africa.

-Reiselivet må gjøre sitt i kampen mot seksuell utnyttelse

-Mitt første møte med The Code og ECPAT var på verdens største reiselivsmesse, ITB i Berlin, for noen år siden. Jeg visste straks at dette var viktig, og ville finne ut hva jeg kunne bidra med, sier Rune Engstrøm som er daglig leder av Destination Africa.

Destination Africa er et reisebyrå som tilbyr pakkereiser til Sør-afrikanske land. Pakkene inneholder alt fra golfreiser, spa og velvære til eventyrlige opplevelser.

-Menneskehandel og seksuell utnyttelse av barn er et enormt problem på verdensbasis, og reiselivsbransjen må gjøre sitt for å stoppe det. Det viktigste vi kan gjøre er å holde øynene oppe, og se hva som skjer rundt oss. For hoteller og andre deler av vår bransjes infrastruktur er rutiner om varsling ekstremt viktig. Mye av verktøyene vi trenger finner man på thecode.org og vi gjør vårt beste for å få våre leverandører til å følge disse retningslinjene. Vi har nå også fått Åpenhetsloven der bedrifter forplikter seg til å sjekke sin leverandørkjede. Her er det mye opplysningsarbeid som trengs for at alle skal være klar over hva man skal forholde seg til, sier Rune Engstrøm.

 

-Dette er veldig spennende!

-Dette er en veldig spennende utvikling for oss! sier Ann-Kristin Vervik, generalsekretær i ECPAT Norge. -Internasjonalt har The Code flere medlemmer fra store selskaper og hotellkjeder, som også opererer i Norge, medlemskap i store organisasjoner, men Destination Africa er det første lokale medlemskapet vårt i Norge.

Åpenhetsloven for større virksomheter trådte i kraft i juli 2022. Ifølge Forbrukertilsynet må det foretas en analyse av hvor stor risiko det foreligger for brudd på grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i de ulike delene av virksomheten internt, i leverandørkjedene og hos øvrige forretningspartnere. Du kan lese mer om Åpenhetsloven her.

-I år er det første året Åpenhetsloven fungerer. Åpenhetsloven forplikter selskap til å forebygge brudd på menneskerettigheter i leverandørkjeden deres. Gjennom The Code Child Protection Risk Assessment Tool — The Code har alle virksomheter innenfor reiselivet tilgang til et gratis verktøy for risikovurdering, som kan danne grunnlaget i en bredere aktsomhetsvurdering. Verktøyet er utviklet for å hjelpe virksomheter til å identifisere, vurdere sannsynligheten for, og forstå potensiell risiko i forhold til seksuell utnyttelse og menneskehandel av barn. Dette er supre nyheter for bransjen, og vi håper flere vil dra nytte av The Code!

Ønsker dere å bli medlem av The Code? Ta kontakt med oss på reiseliv@ecpatnorge.no!

Les mer
Ecpat Norge Ecpat Norge

Kiko og Mangemegene!

Som del av markeringen av Den europeiske dagen deler vi i dag den norske versjonen av Kiko og MangeMegene som vi har oversatt. Boken handler om Kiko som får frastjålet bildene sine fra MangeMegene som sprer bildene videre uten kontroll. Da lærer Kiko viktige regler om bildedeling og hva barn skal gjøre hvis noen vil ta bilde av dem. Kiko og Mangemegenes målgruppe er de yngste barna.

Som del av markeringen av Den europeiske dagen deler vi i dag den norske versjonen av Kiko og MangeMegene som vi har oversatt. Boken handler om Kiko som får frastjålet bildene sine fra MangeMegene som sprer bildene videre uten kontroll. Da lærer Kiko viktige regler om bildedeling og hva barn skal gjøre hvis noen vil ta bilde av dem. Kiko og Mangemegenes målgruppe er de yngste barna.

Du finner den og andre gode ressurser på denne lenken: www.underwearrule.net

Trykk også på bildet for å komme direkte til boken!

Les mer
Ecpat Norge Ecpat Norge

Verdensdagen for forebygging av og helbredelse fra seksuell utnyttelse, misbruk og vold mot barn

I dag er Verdensdagen for forebygging av og helbredelse fra seksuell utnyttelse, misbruk og vold mot barn. Denne dagen kommer på samme dag som den europeiske dagen, og på et viktig tidspunkt i kampen mot seksuell utnyttelse av barn. Antall ofre øker, og bildet blir mer komplekst enn noen gang. I dag markerer vi dagen med å sette lys på Lanzarotekonvensjonen og sende et åpent brev til EU.

I dag er Verdensdagen for forebygging av og helbredelse fra seksuell utnyttelse, misbruk og vold mot barn. Denne dagen kommer på samme dag som den europeiske dagen, og på et viktig tidspunkt i kampen mot seksuell utnyttelse av barn. Antall ofre øker, og bildet blir mer komplekst enn noen gang. I dag markerer vi dagen med å sette lys på Lanzarotekonvensjonen og sende et åpent brev til EU.

Den 7. november bestemmes de at alle FNs 193 medlemsstater, relevante FN-organisasjoner og andre internasjonale organisasjoner, verdensledere, trosaktører, sivilsamfunn, akademia og privat sektor til å markere den årlige Verdensdagen. 

Denne Verdensdagen sammenfaller med Den europeiske dagen for beskyttelse av barn mot seksuell utnyttelse og seksuelt misbruk, som har vært markert årlig siden 2015.Den europeiske dagen setter et spesielt søkelys på Europarådets konvensjon om beskyttelse av barn mot seksuell utnytting og seksuelt misbruk, også kalt Lanzarote-konvensjonen som trådte i kraft i Norge den 1. oktober 2018.

Lanzarotekonvensjonen forplikter alle ratifiserte medlemmer, inkludert Norge, til å treffe alle nødvendige tiltak for å forebygge alle former for seksuell utnytting og seksuelt misbruk og gi barn beskyttelse.

På tross av disse forpliktelsene, fortsetter barn å få rettighetene sine krenket. 85 millioner bilder og videoer ble rapportert globalt i 2021 - med Europa som vert for over 62% av dette materialet.  Dette materialet blir ofte delt flere ganger på nettet, der barn blir utsatt for nye overgrep for hver deling.

 

I Norge vet vi at store mengder overgrepmateriale blir lastet ned på norske IP-adresser. Nordmenn bestiller livestreamede overgrep av barn på nett, og at barn blir lurt, presset og groomet av voksne og andre barn til å dele overgrepsmateriale av seg selv.

 

Sammen med over 70 partnere fra hele verden oppfordrer ECPAT Norge EU til å leve opp til sitt løfte om å gjøre internett trygt for barn. Dette er ikke et uunngåelig onde. Det finnes verktøy og løsninger som vi kan iverksette. Derfor anbefaler vi myndighetene å:

-        Etablere en handlingsplan med klare mål og øremerkede midler 

-        Inkludere og kartlegge alle relevante myndigheter, næringslivsaktører og sivilsamfunnet, inkludert barn og unge.  

-        Være proaktive og finne gode løsninger på problemet nå.

-        Ikke glem de yngste barna!

-        Etablere egne handlingsplaner og strategier for og med barn  

-        Bruke Lanzarote-konvensjonen aktivt i arbeidet  

 

Ønsker du å lese brevet eller lese mer om Lanzarote-konvensjonen? Trykk på lenkene under!

Les brevet her på engelsk

Les brevet her på norsk

Les mer om Lanzarote-konvensjonen og den europeiske dagen

Les mer
Ecpat Norge Ecpat Norge

Ord uten handling fra Støre-regjeringen

Regjeringen innser alvoret i situasjonsbeskrivelsen i statsbudsjettet, men samtidig utelates øremerket finansiering for å bekjempe seksuell utnyttelse av barn. – Det er skuffende, sier generalsekretær Ann-Kristin Vervik.

Regjeringen innser alvoret i situasjonsbeskrivelsen i statsbudsjettet, men samtidig utelates øremerket finansiering for å bekjempe seksuell utnyttelse av barn. – Det er skuffende, sier generalsekretær Ann-Kristin Vervik.

Ingen klar satsing

Seksuell utnyttelse av barn på nett er en av vår generasjons største samfunnsproblem. I fjor ble det innrapportert over 85 millioner bilder og videoer som viser seksuelle overgrep av barn. Problemet er svært alvorlig og komplekst, og trenger unike tiltak for å adresseres på riktig måte.

Slik som budsjettet ser ut nå, ser vi ingen klar satsing på tross av at regjeringen anerkjenner de alvorlige konsekvensene denne kriminaliteten har for samfunnet og for ofrene.

 

Noe positivt 

Vi er glade for at regjeringen sikrer finansiering til forskning på vold og overgrep. Når det gjelder internettrelatert utnyttelse og overgrep, bør ikke forskningen begrenses til akademia, men inkludere erfaringer fra politi og andre eksperter. Dette er et fagfelt i konstant utvikling hvor det mest oppdaterte kunnskapen ligger hos internasjonale og nasjonale ledende aktører som aktivt jobber med fagfeltet.

 

“Det er viktig at vi til enhver tid har oppdatert informasjon om hvor og hvordan disse alvorlige formene for brudd på barns rettigheter foregår,”

- Ann-Kristin Vervik, Generalsekretær.

 

Det er også positivt at regjeringen vil utrede om det skal innføres en plikt til å avdekke, rapportere og fjerne overgrepsmateriale, og innhold som har «grooming» av barn til formål. Dette er i tråd med internasjonale anbefalinger og arbeidet som ECPAT og flere ledende aktører jobber for å fremme i ny EU-lovgivning. Samtidig er tiden for å vurdere og utrede knapp.  

 

Ingen ressurser, ingen trepartssamarbeid

I fjor ble «Strategi mot internettrelaterte overgrep 2021-2025» lagt frem, en strategi som det ble lagt ned betydelige ressurser for å utvikle. Som vi forstår det nå, skal denne strategien ikke iverksettes. Dermed følger det heller ikke øremerkede ressurser eller stabil finansiering til sivilsamfunnsorganisasjoner.

 

Vi ser heller ikke noen åpning for at sivilsamfunnet skal kunne ta del i dette viktige arbeidet. Budsjettforslaget nevner kun samarbeid mellom private selskaper og myndigheter i arbeidet mot internettrelaterte overgrep. Dette er skuffende ettersom det trosser alle internasjonale anbefalinger, og våre gjentakende ønsker om å delta.

 

Håper på endring

Vi håper på endring. Det er klart at regjeringen begynner å innse alvoret. Nå er neste steg handling.

- Vi håper at forhandlingene i kjølvannet av det fremlagte budsjettforslaget kan fremskynde tydelige prioriteringer som tar internasjonale menneskerettighetsforpliktelser overfor barn på alvor, avslutter Vervik.

Les mer
Ecpat Norge Ecpat Norge

Barns digitale sikkerhet er viktigere enn noen gang

Oktober er nasjonal sikkerhetsmåned, som er en årlig nasjonal dugnad for å øke den digitale sikkerhetsbevisstgjøringen i Norge. I ECPAT Norge jobber vi for at barn skal være trygge på digitale medier. Barn er i større grad utsatt for seksuell utnyttelse på nett, også i yngre alder enn tidligere. Bare i fjor ble det rapportert mer enn 85 millioner bilder og videoer av overgrep av barn på nettet. Dette illustrerer viktigheten av arbeidet fremover. I denne bloggen kan du lese mer om arbeidet vi gjør og hva som skjer videre.

Oktober er nasjonal sikkerhetsmåned, som er en årlig nasjonal dugnad for å øke den digitale sikkerhetsbevisstgjøringen i Norge. I ECPAT Norge jobber vi for at barn skal være trygge på digitale medier. Barn er i større grad utsatt for seksuell utnyttelse på nett, også i yngre alder enn tidligere. Bare i fjor ble det rapportert mer enn 85 millioner bilder og videoer av overgrep av barn på nettet. Dette illustrerer viktigheten av arbeidet fremover. I denne bloggen kan du lese mer om arbeidet vi gjør og hva som skjer videre.

Trygge veier på nett

En av de absolutt viktigste tingene vi kan gjøre for å beskytte barn mot seksuell utnyttelse, er å gi barna redskapene de trenger for å kunne beskytte seg selv. Trygge veier på nett er et undervisnings-materiell utviklet av Protect Children, som oppmuntrer barn til å reflektere over sin egen mediebruk sammen med andre barn og voksne. Det gjør at barna selv ser hva som er positivt og gøy, og hva som er negativt og farlig med egen mediebruk. De lærer også hva de skal gjøre om de havner i usikre eller farlige situasjoner på nett gjennom historiene i heftet og tilleggsmateriell.

Undervisningsmateriellet og annet materiell finner du på www.tryggeveierpånett.no!

Kartlegging

I 2021 publiserte vi en rapport som kartla 223 rettsaker som handlet om seksuell utnyttelse og overgrep av barn på nett i tidsrommet 2015-2020. Rapporten avdekket 1336 utsatte barn, og 234 overgripere i sakene. I sakene som gjaldt seksuelt overgrepsmateriale av barn på nett ble det avdekket ingen utsatte. Det betyr at disse barna aldri får den hjelpen de trenger og har rett på.

I rapporten har vi flere anbefalinger til hva som må skje på området. Du rapporten og sammendrag under “rapporter” eller her.

Politisk arbeid

Vi deltar i nettverk og på arenaer der viktige samfunnsspørsmål blir diskutert. Blant annet er vi på Arendalsuka, og deltar i innspillsmøter til myndighetenes arbeid på området. I våre møter med politikere nevner vi alltid seksuell utnyttelse av barn på nett. Det er viktig at det er politisk vilje og det legges inn tilstrekkelige ressurser for å adressere problemet. Vi mener også at det er viktig å inkludere sivilsamfunnet i dette arbeidet slik at barn som blir utsatt får den hjelpen de trenger og har rett på.


Du kan lese mer om vår tilstedeværelse på Arendalsuka her.

Project Beacon

Sammen med våre europeiske kolleger jobber vi i Europa for at det skal komme sterkere lovgivning for å beskytte barn mot seksuell utnyttelse på internett. Da GDPR trådte i kraft, begrenset det internettselskapenes mulighet til å spore seksuelt overgrepsmateriale av barn på deres egne plattformer. Dette resulterte i at Europa ble en hub for overgrepsmateriale av barn på nett.

 

Gjennom arbeidet i Project Beacon har vi klart å få gjennom frivillig sporing av egne plattformer. Men det er ikke nok for å sikre at barn er trygge på nett. I mai ble det lagt frem et nytt reguleringforslag i Europakommisjonen, hvor obligatorisk sporing, rapportering og fjerning av overgrepsmateriale sentralt. Det betyr at alle tjenesteleverandører er nødt til å gjøre sitt ytterste for å holde sine plattformer frie fra overgrepsmateriell.


Du kan lese mer om Project Beacon her!


Vi engasjerer oss i samfunnsdebatten!

Vi engasjerer oss også i relevante debatter og aktuelle saker. Det er viktig for oss å prioritere å være med i ordskiftet.

Denne uken ble vi sitert i en sak om Pornhubs nye verktøy for å stoppe folk å se på overgreps-materiale av barn. Saken kan du lese her.

Du kan også lese vårt blogginnlegg om OnlyFans og seksuell utnyttelse av barn her.

ReDirection 

Redirection-prosjektet ledes av den finske organisasjonen Protect Children, og har som mål å forebygge seksuell vold på nett ved å forske på, og rehabilitere overgripere. Prosjektet har produsert tre rapporter som gir unik innsikt om overgriperne. Blant annet viser tallene at 79% av de spurte på det mørke nettet var under 18 år første gang de så på overgrepsmateriale. Den viser også at halvparten ønsker å slutte. Vi har oversatt selvhjelpsprogrammet “Help us to help you” til norsk, som skal legges ut på det mørke nettet og bli tilgjengelig når man søker etter overgrepsmateriale der.  

Les mer