Du kan redde barn fra seksuell utnyttelse på reise

I dag, den 27. september, er verdensdagen for turisme. Årets tema er #RethinkingTourism, et passende tema etter en tung periode for bransjen under COVID-19 pandemien. For oss er det viktig at bransjen fokuserer på barns beskyttelse i sin gjenoppbygning, og du spiller en viktig rolle.

 

Etter en kontinuerlig økning over flere tiår nådde vi i 2019 svimlende 1,465 milliarder reiser, og nordmenns sto for 23,5 millioner av disse. I 2020 gikk antall reiser betraktelig ned på grunn av COVID-19 pandemien, men det forventes at vi vil nå 2019-nivået allerede i 2024.

 

COVID-19 rammet ikke bare bransjen, men også de familiene og barna som var avhengige av turisme for å opprettholde levebrødet deres. Dessverre er mange av disse barna nå svært sårbare for å bli utsatt for seksuell utnyttelse, ettersom de er blitt fattige og kan ha mistet foreldrene sine til sykdom.

 

For selv om mange ikke kunne reise, var det mange som fant muligheten til å utnytte barn gjennom direkteoverførte overgrep. Under pandemien så vi en markant økning av denne typen overgrep, og vi forventer at mange av de som har begått disse overgrepene på nett, vil nå reise ned for å fortsette med fysiske overgrep.

 

ECPATs arbeid startet i Thailand i 1990 med å beskytte barn mot seksuell utnyttelse i reiseliv og turisme, og dette er fortsatt et av våre største fokusområder. For oss handler det å tenke nytt om turisme om at vi må gå sterkere inn for å beskytte barn mot seksuell utnyttelse i destinasjonslandene.

 

Mye må gjøres i industrien selv, men du spiller en viktig rolle. Barn kan bli seksuelt utnyttet uten at du ser det, men hvis du kjenner til tegnene så kan du bidra til å stoppe og forebygge overgrep. Disse kan være tegn på at et barn blir seksuelt utnyttet:

-        Ser bekymret, eller redd ut sammen med en voksen/voksne

-        Reiser alene

-        Er følelsesmessig tilbaketrukket

-        Blir satt inn i en taxi eller annet kjøretøy alene eller sammen med en fremmed

-        Blir plukket opp og tatt til et hotell eller annet bosted, spesielt ved spesielle deler av dagen eller på natta

-        Viser upassende seksuell oppførsel, eller kler seg upassende for deres alder eller værforhold.

-        Blir plukket opp fra hotell eller annet leid overnattingssted

-        Selger suvenirer, blomster eller tigger. Dette inkluderer veldig unge barn som kommer sammen med voksne tiggere

 

Så husk: hvis du ser noe, si noe! Meld ifra til myndighetene i landet du er på reise i dersom du mistenker at et barn blir utsatt for seksuell utnyttelse. Du kan bidra til å redde et barn, om ikke flere.

Vil du lære mer om seksuell utnyttelse i reiseliv og turisme?: https://ecpat.org/sectt/

Vil du lære mer om hvordan frivillighetsreiser bidrar til seksuell utnyttelse av barn?: https://bit.ly/3UTe9Qm

Oversikt over hvor du skal rapportere: https://dontlookaway.report/

Forrige
Forrige

Barns digitale sikkerhet er viktigere enn noen gang

Neste
Neste

ECPATs innspill til Europakommisjonens forslag for å bekjempe nettovergrep mot barn i Europa