Bli med på vår undersøkelse som angår ubehagelige opplevelser i forbindelse med taxiturer!

Et av ECPATs viktigste arbeidsområder er barn og unges sikkerhet i reiselivet, blant annet på hoteller, fly og i taxier. Dette gjør vi ved å øke kunnskapen og samarbeide med disse aktørene gjennom forebyggende tiltak. I samarbeid med FNs spesialrepresentant mot vold mot barn er vi nå i gang med et prosjekt for å holde barn og unge trygge i taxier i Norge.

Som ellers i samfunnet er det store mørketall i forhold til omfanget av overgrep i taxi-næringen. Derfor er det kjempeviktig at barn og unge melder ifra anonymt, slik at vi, sammen med FN og andre partnere, kan følge opp med relevante myndigheter og taxi selskaper.

Denne spøreundersøkelsen er 100% anonym og vil hjelpe oss med å samle inn tall knyttet til ubehagelige opplevelser i taxi og taxi apper. 

Bli med i undersøkelsen ved å følge lenken under:

Gå til taxi undersøkelsen


Vi setter stor pris på din deltakelse!


Kjære tidligere deltaker

Vi ønsker å takke hver og en av dere som har tatt dere tid til å dele deres erfaringer med oss. Det finnes fortsatt muligheter til å delta slik at vi får et bedre bilde av virkeligheten og muligheten til å være deres stemme fremad.  Informasjonen som vi har innhentet vil bli presentert til relevante myndigheter og taxinæringen. Vi ønsker å dele prosessen med dere og tallene vi har innhentet hittil er presentert nedenfor.

I august 2023 hadde ECPAT Norge mottatt 122 svar (49 % jenter, 48 % gutter, 3 % annet).

45 personer rapporterte at de hadde blitt utsatt for trakassering, uønsket seksuell oppmerksomhet i en taxi, voldtekt eller voldtektsforsøk, og blant disse opplevde 69,77 % dette mer enn én gang.

Tre av respondentene hadde blitt voldtatt av en drosjesjåfør, og én av dem rapporterte at de hadde blitt bortført og utsatt for seksuelle overgrep. To rapporterte om trakassering og overgrep på grunn av deres legning som homofil. På grunn av følelse av skam, selvbebreidelse og frykt for ikke å bli trodd, har det kun vært én av respondentene som anmeldte hendelsen til politiet.

21 av ofrene var i stand til å navngi de ansvarlige drosjeselskapene, noe som gir ECPAT Norge en unik mulighet til å følge opp saken overfor relevante myndigheter og selskaper. I tillegg skal ECPAT Norge oppfordre taxiselskapene til å iverksette tiltak for å forebygge seksuell utnyttelse ved å implementere de seks kriteriene i The Code.

I ECPAT Norges tidligere forsøk på å engasjere reiselivsbedrifter i Norge, har det vært en motvilje mot å anerkjenne at slike hendelser forekommer i deres virksomhet. Innsamling av bevis direkte fra overlevende, samt å øke bevisstheten om problemet og hvordan det kan forebygges, vil være viktig for å sørge for at barn og unge er trygge på hoteller, i taxier og andre deler av reiselivet.