Åpent brev til EU: Over 50 sivilsamfunnsorganisasjoner ønsker EU-kommisjonens forslag for å forebygge og bekjempe seksuelle overgrep mot barn velkommen.

Den 11. mai presenterte EU-kommisjonen et forslag til forordning som fastsetter regler for å forebygge og bekjempe seksuelle overgrep mot barn. Det er betimelig og historisk, ikke bare for Europa, men for verden. Når vedtatt, har lovgivningen potensial til å ha innvirkning langt utover EU og bidra til å styrke den globale kampen mot seksuelle overgrep mot barn både offline og online.

Da hun snakket om seksuelle nettovergrep mot barn, understrekte Ylva Johansson, EU-kommissær for innenrikssaker, at antallet innrapporterte nettovergrep har økt med 6000% i EU bare de siste 10 årene. De fleste bildene blir aldri rapportert og de fleste ofrene blir aldri identifisert, som resulterer i at deres misbruk forblir ukjent. Men selv toppen av isfjellet er enormt: National Center for Missing and Exploited Children (NCMEC) mottok nærmere 85 millioner filer som inneholder seksuelt overgrepsmateriale av barn (CSAM) i 2021. I det forutgående året var tallet 65 millioner. Over 62% av all CSAM på nett er hostet på servere i EU. Det vil kreve samarbeid mellom innbyggere, institusjoner, beslutningstakere, teknologiselskaper og ideelle organisasjoner for å takle et problem på denne skala.

Vi, organisasjonene som jobber for barns rettigheter, trygghet og sikkerhet både av og på nett, støtter Europa-kommisjonens forslag som er et avgjørende skritt for bedre beskyttelse av barns rettigheter. Forslaget til forordning presenterer en visjon om et ansvarlig internett der barn står fritt til å være nysgjerrige og trygt kan utforske nettområder. Den tar sikte på å sikre at teknologi utvikles og brukes i samsvar med EUs verdier og i samsvar med grunnleggende rettigheter, med spesiell oppmerksomhet på å beskytte barn.

Det finnes store variasjoner i Europeisk lovgiving. De stoler på de frivillige tiltakene som internettaktørene iverksetter, men ser ikke etter å løse problemene som kan oppstå etter hvert som teknologi og samfunnsengasjementet utvikler seg. Forskriften legger opp til et harmonisert, forpliktende og fremtidssikkert rammeverk som vil hjelpe oss å takle eksisterende og nytt CSAM, og grooming for seksuell utnyttelse, i årene som kommer. Derfor:

  • Støtter vi de sterke sikkerhetstiltakene denne forordningen vil sette på plass for å sikre at internettaktører og teknologien som brukes respekterer de grunnleggende rettighetene til alle brukere, inkludert barn. Blant annet må teknologien vurderes av European Data Protection Board og ikke kunne ta ut noe annen informasjon enn det som er strengt nødvendig for å oppdage overgrepene. Deres bruk vil være underlagt en avveining av grunnleggende rettigheter av en uavhengig myndighet og enhver berørt bruker vil ha rett til effektiv oppreisning.

Vi ønsker det foreslåtte EU-senteret velkommen som en uavhengig institusjon med sterke bånd til det eksisterende økosystemet. Dette vil tjene som en viktig pilar for å bekjempe CSAM. Lignende sentre finnes i forskjellige jurisdiksjoner rundt om i verden og har demonstrert sin verdi og nytte for å koordinere innsatsen for å bekjempe seksuelle overgrep mot barn. Med et sterk mandat til å sikre handling fra online tjenesteleverandører, støtte forebyggende innsats, og gi avgjørende oppreisning for offer, vil suksessen til det nye senteret kreve vedvarende samarbeid fra alle sektorer fra starten. Vi tilbyr vår kunnskap og støtte for å hjelpe til med dannelsen.

  • Vi berømmer også den generelle forpliktelsen til å vurdere risiko og ta i bruk forebyggende tiltak i den foreslåtte forordningen, og dermed støtte sikkerhet ved design. Å skape et nytt system for åpenhet mellom teknologi og brukere vil fremme meningsfull og målbar handling for å takle CSAM.

  • Vi har lært over tid at frivillige handlinger alene ikke vil løse dette problemet. I tillegg til denne innsatsen, er obligatorisk bruk av sikre teknologier bestilt av en uavhengig myndighet er et velkomment initiativ for å takle denne kriminaliteten i stor skala.

Som med enhver regulering, vil det være avgjørende at alle detaljene er på plass for å oppnå bærekraftige resultater for barn. Vi ønsker kommisjonens forslag velkommen, og ser frem til å samarbeide med alle interesserte parter til å dele vår unike ekspertise for å skape et tryggere nettmiljø.

Vår koordinerte respons mot trusler på nett mot barn er den eneste måten å snu utviklingen på seksuell utnyttelse av barn og overgrep på nett.

For å se hele brevet på engelsk og alle signaturene, trykk her.

For mer informasjon eller for å legge til navn og organisasjon på listen, ta kontakt emily.slifer@wearethorn.org

Forrige
Forrige

Nytt prosjekt skal forebygge seksuelle overgrep i Romania

Neste
Neste

ECPAT i Europa: Vi må beskytte ukrainske barn fra krigen og dens konsekvenser!