Frivillighetsreiser

Frivillighetsreiser, også kalt frivillighetsturisme, er organiserte pakketurer som varer i alt fra et par timer, dager til et år, hvor hovedformålet er å arbeide frivillig. Vanligvis inkluderer dette internasjonale reiser, men lignende risiko gjelder også lokalt når en person får jobbe frivillig med barn uten retningslinjer eller en bakgrunnssjekk. Arbeidet kan innebære å jobbe på barnehjem, barnehager, skoler og fritidssentre, bygge bygninger og jobbe med dyr.

Mange reiser på frivillighetsreiser for å bidra positivt til lokalsamfunn og hjelpe sårbare barn. Frivillighetsturisme og andre måter å jobbe frivillig på kan gi turister tilgang til sårbare barn uten et regelverk, bakgrunnssjekker eller sikkerhetstiltak. Dermed skader denne frivilligheten ofte mer enn den hjelper.

Frivillighetsreiser er en milliardindustri der de som sitter på toppen tjener gode penger, og dessverre utnyttes både de som skal motta hjelpen, og de som reiser for å jobbe som frivillig.

Studier som er gjort på effekten av COVID-19 pandemien viser at nærmere en fjerdedel av spurte synes at fraværet av kortidsfrivillige og besøkende hadde positiv innvirkning på barnas velvære. Forskning viser også at disse besøkene er først og fremst en kilde til penger, selv om de vet om den skadende effekten det kan ha.

Sjansen er stor for at operatøren du reiser med har mer fokus på at du skal få se ”ekte” fattigdom og nød, enn på barns velferd og etisk turisme. Her er det viktigste at etterspørselen etter denne type frivillighetsreiser vedvarer.

MEN HVORFOR ER DET PROBLEMATISK?

  • Personer utnytter infrastrukturen til å seksuelt utnytte barn

  • Som nevnt utnytter mange overgripere infrastrukturen for å få enkel tilgang til barn.

  • Gjennomføres ikke bakgrunnssjekker

  • Bakgrunnssjekker og innhenting av politiattester bør gjøres for å sikre at de som reiser for å jobbe med barn ikke kommer til å utnytte dem eller skade dem.

  • Ikke kvalifiserte til å jobbe med barn

Mange frivillige er unge og har ikke relevant kompetanse til å ta vare på barn. Spør deg selv: hadde vi akseptert om personer uten kompetanse fra utlandet hadde jobbet frivillig på norske barnehjem?

  • Barna er svært sårbare

Barn i denne situasjonen er svært sårbare ofte fordi de kommer fra fattige kår. De er derfor svært utsatt for menneskehandel og å bli utnyttet av reisende.

  • Pengene går ikke der de skal

  • Dessverre får ikke de som trenger det pengene eller gavene. Det finnes insentiver for å dekke til problemer som stopper inntjening.

  • Selv om de ikke jobber med barn, kan de utnytte barn

Overgripere kan benytte muligheten til å utnytte barn selv om de ikke jobber direkte med dem eller bor med dem. Man jobber ofte som frivillig i områder der befolkningen er sårbar, og de benytter dette for å etablere forhold med barn i lokalsamfunnet.

  • Mangel på reguleringer og tilsyn

  • Det finnes ikke nok tiltak for å sørge for at barna er trygge. Mange får drive barnehjem o.l. uten at noen fører noe tilsyn på hva som foregår.

  • Brudd på barns personvern

  • Barn har rett på privatliv. Det er svært inntrengende å ha mange ukjente komme så nær dem og tar bilder av dem uten å samle inn samtykke.

BARNEHJEM

Å jobbe på barnehjem er en av måtene man kan jobbe som frivillig på under en frivillighetsreise. Bruk av barnehjem med få omsorgspersoner som blir i korte tidsrom kan skape varige psykiske og emosjonelle traumer hos barn. Det er også strid med FNs Barnekonvensjon der barn i disse institusjonene blir brukt til å tiltrekke finansiering og frivillige for å opprettholde og øke antall barnehjem.

Ofte er barnehjem strategisk plassert i turistområder. I Nepal for eksempel ligger 90% av barnehjemmene i de 5 turistdistriktene.

Det anslås at opptil 80 -90% av barna som bor på barnehjem egentlig ikke trenger å gjøre det.

I likhet med FN anbefaler ECPAT Norge å droppe den planlagte turen på barnehjem, enten som en del av en ferie, eller for et kort opphold som frivillig. I 2019 var det 8 millioner barn som bodde på barnehjem som ikke har behov for å bo der, fordi de har en eller flere foresatte som kan ta vare på dem. Menneskehandlere tjener milliarder av dollar på å forlede fattige familier til å tro at barnehjem er et bedre alternativ som sikrer skolegang og bedre levekår.

 

HVA KAN DU GJØRE FOR Å SKAPE FORANDRING

Sørg for at din rolle bidrar til å styrke lokal kapasitet og at prosjektet er bærekraftig. Kontakt en seriøs organisasjon og organiser et utenlandsopphold som faktisk betyr noe. 

IKKE JOBB PÅ BARNEHJEM

Barnehjem som tilbyr korte opphold for frivillige, er ikke til barnets beste. Bli heller med ECPAT Norge i kampen mot barnehjemsturisme, og finn et prosjekt i ditt eget lokalområde.

VÆR PÅ VAKT OG IKKE SE BORT

Risiko for overgrep kan forekomme i skolegården, på barnehjemmet, på utestedet og i lobbyen i hotellet. Si ifra til nærmeste ansvarsperson dersom du synes stedet du jobber på har en praksis som ikke ivaretar barna.

MELD IFRA!

Rapporter til politiet (gjerne anonymt) dersom du er vitne til noe mistenkelig. Alle vitnesbyrd er nyttige i etterforskning. Dersom nordmenn er involvert i mulige barneovergrep kan politiet kontaktes ved å ringe den døgnbemannede linjen 02800, eller gå inn på  https://www.politiet.no/tjenester/tips-politiet/  

Støtt prosjekter som holder familien samlet og sørg for at du er kvalifisert til å gjøre jobben. https://thecode.org/voluntourism/

Du kan se på denne sjekklisten over ting du bør se etter dersom du vurdere frivillighetsreiser.: https://rethinkorphanages.org/individual-orphanage-volunteering/responsible-volunteer-checklist