Reiseliv

Seksuell utnyttelse av barn i reiselivet

Seksuell utnyttelse av barn i reiseliv og turisme omfatter et bredt spekter av utnyttelse av barn, inkludert prostitusjon, produksjon av overgrepsmateriale på nettet, barne- og tvangsekteskap, menneskehandel og salg av barn til seksuelle formål.    

I 2016 lanserte ECPAT International og 67 partnere den første, og hittil den eneste, globale studien om seksuell utnyttelse av barn i reiseliv og turisme. (SECTT & The Code - ECPAT) Formålet var å tette kunnskapshullet og gi anbefalinger til myndigheter, FN organer, reiselivet og sivilsamfunnsorganisasjoner.     

Studien avslørte at på steder som hoteller, flyplasser, turistattraksjoner, restauranter, barer, massasjestudioer og på gata, er barn i faresonen for reisende overgripere.   

Covid-19 pandemien har medført en dramatisk øking i den økonomiske sårbarheten til familier, spesielt i land som er avhengige av inntekter fra turisme. Disse omstendighetene kan øke risiko for at seksualforbrytere får tillit og tilgang til ofre lettere enn noen gang før, både på nettet og gjennom fysiske reiser innenlands og utenlands. 

ECPAT mener at gjennom effektiv lovgiving, samarbeid mellom myndigheter, politi og privat sektor, kunnskap og praktiske tiltak er det mulig å forebygge disse alvorlige formene for brudd på barns rettigheter. 

Reiselivsbedrifter

Informasjon til reiselivsbedrifter og selskaper 

Et bærekraftig reiseliv har et stort ansvar for menneskerettigheter på destinasjonene i Norge og i utlandet. Åpenhetsloven som trådte i kraft 1. juli 2022, skal fremme virksomheters respekt for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold, og sikre allmenheten tilgang til informasjon. 

Loven pålegger blant annet virksomhetene en informasjonsplikt og en plikt til å gjennomføre aktsomhetsvurderinger som skal redegjøres for i en rapport som legges frem. (Åpenhetsloven - Forbrukertilsynet) 

Reiselivsnæringen har et enormt potensial til å bidra til å gjøre destinasjoner, tjenester og infrastruktur tryggere for barn. Gjennom medlemskap i The Code (thecode.org) - De etiske retningslinjene for å beskytte barn i reiseliv og turisme, får virksomheter tilgang på opplæring, rådgivning og praktiske verktøy som vil øke kunnskapen om risiko, og tiltak for å holde barn trygge i virksomhetens verdikjede. 

Reisende

Informasjon til alle reisende  

ECPAT er verdens ledende nettverk av ideelle organisasjoner som arbeider for å avskaffe den seksuelle utnyttelsen av barn. Sammen med reiselivsbransjen driver ECPAT initiativet The Code (thecode.org). Gjennom de etiske retningslinjene for å beskytte barn i reiseliv og turisme, får virksomheter tilgang på opplæring, rådgivning og praktiske verktøy for å holde barn trygge.  

Et av tiltakene gjelder informasjon til gjester og reisende: 

Våre handlinger påvirker barns liv uansett hvor vi reiser.  

Gjør følgende:  

  • Rapporter barnemishandling umiddelbart  

  • Velg reiselivsbedrifter som implementerer standarder for å holde barn trygge, for eksempel medlemmer av retningslinjene The Code (thecode.org) 

  • Undersøk grundig før du tar på deg frivillig arbeid i utlandet, spesielt når arbeidet gjelder barn  

 Ikke:  

  • Ikke delta i seksuell aktivitet med noen under 18 år 

  • Ikke besøk eller vær frivillig på barnehjem eller lignende institusjoner  

  • Unngå å gi gaver direkte til barn eller ta dem med hvor som helst alene 

  • Oppsøk og finn alternativer til å gi penger til barn som tigger eller selger ting på gaten 

 

BESKYTT BARN HVOR ENN DE ER 

Reisende som skal på ferie, studere, jobbe frivillig eller på jobb- og forretningsreiser har et ansvar til å respektere menneskerettighetene til barna på destinasjonen innenlands og i utlandet. Dette gjelder også reiser med barn til idrettsarrangement, konferanser og andre samlinger i forbindelse med speiderleirer, danseoppvisninger, konserter, korsamlinger og andre fritidsaktiviteter. 

Reiseliv og turisme er verdens raskest voksende sektor. Norsk reiselivsbransje og de fleste nordmenn støtter barns rettigheter og respekterer lokalbefolkningen i de landene vi besøker. 

Lett tilgang til barn blandet med følelsen av anonymitet og straffefrihet i utlandet, fører likevel til at noen reisende forgriper seg på barn. Likeledes finnes det overgripere i Norge som innehar tillitsverv i idrett- og andre fritidsaktiviteter hvor de kan få tilgang til barn i forbindelse med reiser til ulike arrangement. 

  

STØTT KAMPEN 

Barnekonvensjonen forplikter land til å beskytte barn mot seksuell utnyttelse og seksuelt misbruk. Ifølge norsk lov er kjøp av seksuelle tjenester forbudt. Loven slår fast at manglende viten om barnets alder ikke utelukker straffeskyld. All tilknytning til materiale som fremstiller barn seksuelt er også forbudt. 

Forbudet gjelder enten du er hjemme eller på reise. Husk at du kan bli straffet av norske myndigheter selv om du begår seksualforbrytelser i andre land. 

IKKE SE BORT! MELD IFRA! 

Den globale kampanjen #DontLookAway | Don't Look Away Report (dontlookaway.report) skal bevisstgjøre deg som reiser til å beskytte barn mot seksuell utnyttelse innen reiseliv og turisme. Det norske initiativet drives av ECPAT Norge. Dersom du oppdager eller mistenker at barn blir seksuelt misbrukt når du er på tur, så må du ikke se bort, men melde ifra på nettsiden https://ecpatnorge.no/meldifra  

Du kan også tipse direkte til norsk politi selv om du er i utlandet på følgende link Send tips (politiet.no) .  

Tusen takk for at du bryr deg!