Hva gjør vi ?

Øker kunnskapen

ECPAT Norge mener at kunnskap om seksuell utnyttelse er viktig for å beskytte og forebygge det. Derfor jobber vi både på skoler, og underviser fremtidige arbeidere i sektorer der barn er utsatt for seksuell utnyttelse. Dette gjør vi gjennom:


Engasjerer privat sektor

Næringslivet, myndigheter og frivillige organisasjoner er nødt til å jobbe sammen for at barn skal være trygge. Derfor jobber vi i ECPAT Norge med å engasjere privat sektor.


Politisk arbeid

Påvirkningsarbeid rettet mot EU systemet 2024.

PROJECT BEACON

Project Beacon er ECPAT Internationals prosjekt for å påvirke EU til å innføre effektive lovreguleringer som skal beskytte barn som seksuell utnyttelse på internett. Prosjektet ble startet da personvernregulativet GDPR ble vedtatt. Regulativet gjorde det ulovlig for internettaktører å spore tjenestene deres etter seksuelt overgrepsmateriale av barn. Dette resulterte i at Europa ble en global hub for slikt materiell. Den 11. mai 2022 kom det et foreslag om å innføre obligatorisk sporing av barneovergrepsmaterialer og dermed styrke kampen mot seksuell utnyttelse og overgrep av barn på nett.

ECPAT Norge har aktivt støttet prosjektet og integrert det i det nasjonale politiske- og kommunikasjonsarbeidet. I oktober 2022 hadde ECPAT Norge blant annet møte med den norske EU-delegasjonen i Brussel for å informere om prosjektet og diskutere hvordan norske myndigheter kan påvirke denne prosessen. Den 18. november 2022 deltok vi i en europeisk kampanje og vil fortsette å fortsette å delta aktivt frem til vedtaket som er forespeilet til sommeren 2024.

JUSTICE INITIATIVE

Høsten 2021 ble ECPAT Norge invitert av Guido Fluri-stiftelsen i Sveits til å delta i et prestisjetungt internasjonalt vitenskapelig symposium og pågående initiativ for å styrke ofres og overleveres rettigheter i EU-politikken.

ECPAT Norge fortsatte vi å spille en aktiv rolle i Justice Initiative i 2022 og 2023. Arbeidet tar sikte på å sikre rettferdig og lik tilgang til rettsmidler og meningsfull oppreisning i hele Europa for alle ofre for overgrep og mishandling i barndommen. Initiativet får støtte fra Europarådet. ECPAT støtter norske overlevere som opplevde seksuelle overgrep i barndommen til å dele sine historier og utfordringer som oppstår gjennom den norske rettsprosessen. Dette omhandler deres opplevelse av søken etter rettferdighet og meningsfull støtte på lang sikt, inkludert kompensasjonsbetalinger og unnskyldninger fra staten. Høsten 2022, deltok vi på kunstuststilling som viste historiene til overlevere fra hele Europa.