Oversikt over e-læringsmoduler for å beskytte barn og unge i reiselivet

♦   Turisme har potensial til å bidra, direkte eller indirekte, til alle FNs 17 mål for bærekraftig utvikling. Turisme kan og må spille en viktig rolle når det gjelder å levere bærekraftige løsninger for mennesker, planeten, velstand og fred. 

♦   ECPAT jobber med Bærekrafts mål 8.9 og 12b, som omhandler bærekraftig turisme, samt mål 5.2, 8.7 og 16.2, som tar sikte på å avskaffe menneskehandel, moderne slaveri, barnearbeid, seksuell utnyttelse og alle former for vold mot barn.

♦   Et ansvarlig reiseliv handler om å skape bedre steder for folk å bo i og bedre steder for folk å besøke. Det krever at turoperatører, hotelleiere, myndigheter, lokalbefolkning og turister tar ansvar og grep for å skape et mer bærekraftig reiseliv.

♦   Som besøkende forlater man stedet med en positiv innvirkning på miljøet, samfunnet, befolkningen og økonomien.

Reisende består av næringsdrivende, lærere, hjelpearbeidere, personer som deltar på store idretts- og kulturarrangementer, militært personell, innenlandske og internasjonale turister. 

Barn og unge reiser i forbindelse med ferier, idrettsarrangement, speider leire, korsamlinger, frivillighetsreiser og lignende. 

 

I 3.kvartal av 2023, reiste 3,38 millioner nordmenn på 9,56 millioner reiser !   

 

Men,  

Veksten i denne bransjen og infrastrukturen som støtter den, har ikke blitt fulgt opp med beskyttelse av sårbare grupper.   

På steder som hoteller, flyplasser, turistattraksjoner, restauranter, barer, massasjesalonger og på gaten er barn og ungdom i fare for å bli utsatt for reisende som utnytter fattigdom og sårbarhet til å misbruke dem. 

I modulene nedenfor vil du lære om risiko og få praktiske tips om hvordan du kan holde deg selv og andre trygg. 

I. Forebygging av seksuell utnyttelse av barn og unge i reiselivet

Seksuell utnyttelse av barn og unge er et stort problem i reiselivsbransjen. Lær mer om hvordan reiselivsbransjen misbrukes av overgripere.

IV. Trygge Taxireiser

Erfaringer fra ungdom viser at taxireiser i Norge kan innebære risiko for overgrep. Les mer om hvordan du kan holde deg trygg.

II. Hoteller

Seksuelle overgrep skjer på hoteller i Norge. Dette skjer med ofre i mange ulike aldre, både små barn og unge voksne. Overgrep kan skje på alle hoteller.

V. Frivillighetsturisme

I del 1 lærte du om hvordan du kan bidra til å forebygge seksuell vold mot barn og unge. I denne delen vil du lære mer om hva frivillighetsturisme er, hva som er problematisk med å bruke barnehjem som en turistattraksjon og hva du kan gjøre.

III. Partyreiser og partyturisme

Bærekraftig og ansvarlig turisme krever at alle bidrar til å skape en positiv opplevelse. Dette omfatter også partyturisme, der unge mennesker reiser for å ha det gøy.

VI. Utsatt for vold og overgrep i utlandet

I denne siste delen vil du få informasjon om hvor du kan søke hjelp dersom du eller noen i reisefølget blir utsatt for vold eller overgrep i utlandet.

Hva kan du gjøre?

Du kan hjelpe til å beskytte barn fra å bli utsatt for seksuell utnyttelse. 

I Norge har vi alle plikt til å avverge alvorlige lovbrudd som drap, voldtekt, vold i nære relasjoner og seksuelle overgrep mot barn. Les mer på Avvergingsplikten - plikt.no  

MELD IFRA!

Den globale kampanjen #DontLookAway | Don't Look Away Report (dontlookaway.report) skal bevisstgjøre deg som reiser til å beskytte barn mot seksuell utnyttelse innen reiseliv og turisme. Det norske initiativet drives av ECPAT Norge.

Dersom du oppdager eller mistenker at barn og unge blir utsatt for seksuelle overgrep og utnyttelse når du er på tur, så må du ikke se bort, men melde ifra.

  • Er du vitne til en situasjon som gjør at du mistenker at et barn blir seksuelt utnyttet, skriv ned konkrete detaljer. Husk: Hva, hvem, hvor og når. 

  • Du kan melde ifra gjennom vår nettside https://ecpatnorge.no/meldifra eller direkte til politiet