- Det aller viktigste er at de som blir utsatt for disse overgrepene blir ivaretatt, og å stoppe overgrepene. Det må vi ikke glemme.

Lotta Heed Jensen (23) har vært frivillig i ECPAT Norge denne sommeren. Hun er nyutdannet politi, og skal begynne ny jobb i Kripos til høsten i seksjonen for internettrelaterte overgrep. Lotta har skrevet bacheloroppgaven sin om en type programvare som vil kunne detektere mulige nettovergripere, noe som har vært svært nyttig for oss i ECPAT Norge. I dette intervjuet skal du få møte Lotta og høre om hennes opplevelse med å jobbe som frivillig hos oss.

 

Hvorfor valgte du å jobbe som frivillig i ECPAT Norge?

- Jeg kom over ECPAT da jeg skrev bacheloroppgaven min. Jeg leste mer om dere og synes at arbeidet deres var veldig viktig. Etter jeg hadde skrevet ferdig bacheloroppgaven min ønsket jeg å bruke kunnskapen jeg hadde lært underveis, og da var dere en perfekt organisasjon! Jeg bestemte meg for å ta kontakt og spørre om dere trengte noe hjelp.

 

Hva har du gjort hos oss?

- Jeg har gjort litt forskjellig! Min kunnskap er basert på det jeg har lært som politi, så jeg har bistått med kunnskapen og perspektivene jeg har derfra, samtidig som jeg har lært hvordan det er å jobbe med internettrelaterte overgrep som NGO. Jeg har også jobbet med et brev til Riksadvokaten i forbindelse med å spørre om tillatelse til å starte opp Project Arachnid i Norge. Et annet viktig bidrag har vært å sette meg inn i det nye lovforslaget fra Europakommisjonen som kom i år for å forebygge og fjerne internettrelaterte overgrep av barn, og å presentere hva slags teknologi som kan brukes i fremtiden for å jobbe mot internettrelaterte overgrep mot barn.

 

Project Arachnid har som mål å finne og slette overgrepsmateriale av barn på nett. Det gjøres gjennom en datamaskin som heter Arachnid som plukker opp bilder og videoer på internett som viser mulig overgrepsmateriale basert på algoritmer. En viktig del av arbeidet er at individer ser gjennom materialet for å klassifisere det slik at maskinen kan bli smartere og mer nøyaktig. Du kan lese mer om Project Arachnid her.

Hva synes du har vært det mest spennende med å jobbe her?

- Jeg synes det har vært spennende å lære om hvordan dere og andre NGOs jobber, og få kunnskap om hva man kan gjøre annerledes for å forbedre og effektivisere arbeidet mot internettrelaterte overgrep. Det har også vært interessant å lære mer om det internasjonale samarbeidet, hvordan politiet kan bidra her, hvilke nye løsninger som blir utarbeidet og å få være med på utviklingen for et tryggere internett for barn.

“Det aller viktigste er at de som blir utsatt for disse overgrepene blir ivaretatt, og å stoppe overgrepene. Det må vi ikke glemme.

Hva kommer du til å ta med deg videre fra oppholdet hos oss?

- Det viktigste er det jeg har lært om mulighetene fremover, og at man er nødt til å jobbe sammen for å oppnå endring. Det aller viktigste er at de som blir utsatt for disse overgrepene blir ivaretatt, og å stoppe overgrepene. Det må vi ikke glemme.

 

Vi i ECPAT ønsker å takke Lotta for strålende arbeid hos oss, og ønsker henne lykke til i Kripos!

 

Vi trenger bistand med mye forskjellig, alt fra webdesign, til innsikt på området. Ønsker du å jobbe frivillig eller probono for oss? Ta kontakt på post@ecpatnorge.no!

Forrige
Forrige

Vi deltar på årets Arendalsuka!

Neste
Neste

Nytt prosjekt skal forebygge seksuelle overgrep i Romania