4 måter du kan forebygge seksuell utnyttelse av barn på nett

I dag kan man lese på NRK at antallet barn som blir utsatt for overgrep og seksuell utnyttelse på nett har doblet seg over de to siste årene. Dette viser tall fra Kripos. Det gjør det klart at seksuell utnyttelse av barn på internett er en av vår tids største samfunnsproblemer. Selv om mange av endringene må skje politisk og i tech-bransjen, er din rolle som foresatt svært viktig for å beskytte barn.

Vi er på god vei til å gjøre en forskjell, men enda mer må skje. Her følger 4 ting du kan gjøre som foresatt:

1. Snakk med andre foreldre

Vi er nødt til å snakke mer om risikoen for at seksuelle overgrep og utnyttelse kan skje på internett. Det er vanskelig å snakke om, men å snakke om de ulike farene, og hvor det kan skje er avgjørende. Da kan andre voksne bli klar over farene, og du får mer informasjon fra dem.

Det finnes workshoper som Barnevakten arrangerer der du kan bli kjent med nettsidene og spillene barn er på. Disse finner du på www.barnevakten.no eller på deres Facebook-sider.

2. Snakk med barna

Å snakke med barn om grenser og mulige farer er viktig. Utforsk gjerne mediebruken deres sammen med dem og bli enige om regler. Da er barna klare over hva som er greit, og hva som er galt på internett.

3. Vær en trygg voksen

Det er viktig at barn har noen å snakke med dersom noe skulle skje. Vær derfor en trygg voksen. Be barna komme til deg hvis de har opplevd noe ubehagelig eller trenger veiledning. Det er viktig at barn vet at de ikke vil bli dømt eller føle skam ved å fortelle om overgrep til voksne. Det er aldri barnets feil!

4. Meld ifra ved mistanke

Har du mistanke eller vet om noen som har utnyttet eller overgriper seg på barn på internett? Meld ifra! Det er bedre å melde ifra en gang for mye, enn en gang for lite. Her finner du forskjellige steder du kan melde ifra.

Har du spørsmål?

Vi i ECPAT Norge jobber mot den seksuelle utnyttelsen av barn. Vi jobber politisk nasjonalt og internasjonalt, samt med prosjekter som treffer barn direkte. Send oss en mail på trygg@ecpatnorge.no så kommer vi tilbake til deg!

Forrige
Forrige

ECPAT i Europa: Vi må beskytte ukrainske barn fra krigen og dens konsekvenser!

Neste
Neste

Is Norway keeping children safe from sexual abuse online?