Barns digitale sikkerhet er viktigere enn noen gang

Oktober er nasjonal sikkerhetsmåned, som er en årlig nasjonal dugnad for å øke den digitale sikkerhetsbevisstgjøringen i Norge. I ECPAT Norge jobber vi for at barn skal være trygge på digitale medier. Barn er i større grad utsatt for seksuell utnyttelse på nett, også i yngre alder enn tidligere. Bare i fjor ble det rapportert mer enn 85 millioner bilder og videoer av overgrep av barn på nettet. Dette illustrerer viktigheten av arbeidet fremover. I denne bloggen kan du lese mer om arbeidet vi gjør og hva som skjer videre.

Trygge veier på nett

En av de absolutt viktigste tingene vi kan gjøre for å beskytte barn mot seksuell utnyttelse, er å gi barna redskapene de trenger for å kunne beskytte seg selv. Trygge veier på nett er et undervisnings-materiell utviklet av Protect Children, som oppmuntrer barn til å reflektere over sin egen mediebruk sammen med andre barn og voksne. Det gjør at barna selv ser hva som er positivt og gøy, og hva som er negativt og farlig med egen mediebruk. De lærer også hva de skal gjøre om de havner i usikre eller farlige situasjoner på nett gjennom historiene i heftet og tilleggsmateriell.

Undervisningsmateriellet og annet materiell finner du på www.tryggeveierpånett.no!

Kartlegging

I 2021 publiserte vi en rapport som kartla 223 rettsaker som handlet om seksuell utnyttelse og overgrep av barn på nett i tidsrommet 2015-2020. Rapporten avdekket 1336 utsatte barn, og 234 overgripere i sakene. I sakene som gjaldt seksuelt overgrepsmateriale av barn på nett ble det avdekket ingen utsatte. Det betyr at disse barna aldri får den hjelpen de trenger og har rett på.

I rapporten har vi flere anbefalinger til hva som må skje på området. Du rapporten og sammendrag under “rapporter” eller her.

Politisk arbeid

Vi deltar i nettverk og på arenaer der viktige samfunnsspørsmål blir diskutert. Blant annet er vi på Arendalsuka, og deltar i innspillsmøter til myndighetenes arbeid på området. I våre møter med politikere nevner vi alltid seksuell utnyttelse av barn på nett. Det er viktig at det er politisk vilje og det legges inn tilstrekkelige ressurser for å adressere problemet. Vi mener også at det er viktig å inkludere sivilsamfunnet i dette arbeidet slik at barn som blir utsatt får den hjelpen de trenger og har rett på.


Du kan lese mer om vår tilstedeværelse på Arendalsuka her.

Project Beacon

Sammen med våre europeiske kolleger jobber vi i Europa for at det skal komme sterkere lovgivning for å beskytte barn mot seksuell utnyttelse på internett. Da GDPR trådte i kraft, begrenset det internettselskapenes mulighet til å spore seksuelt overgrepsmateriale av barn på deres egne plattformer. Dette resulterte i at Europa ble en hub for overgrepsmateriale av barn på nett.

 

Gjennom arbeidet i Project Beacon har vi klart å få gjennom frivillig sporing av egne plattformer. Men det er ikke nok for å sikre at barn er trygge på nett. I mai ble det lagt frem et nytt reguleringforslag i Europakommisjonen, hvor obligatorisk sporing, rapportering og fjerning av overgrepsmateriale sentralt. Det betyr at alle tjenesteleverandører er nødt til å gjøre sitt ytterste for å holde sine plattformer frie fra overgrepsmateriell.


Du kan lese mer om Project Beacon her!


Vi engasjerer oss i samfunnsdebatten!

Vi engasjerer oss også i relevante debatter og aktuelle saker. Det er viktig for oss å prioritere å være med i ordskiftet.

Denne uken ble vi sitert i en sak om Pornhubs nye verktøy for å stoppe folk å se på overgreps-materiale av barn. Saken kan du lese her.

Du kan også lese vårt blogginnlegg om OnlyFans og seksuell utnyttelse av barn her.

ReDirection 

Redirection-prosjektet ledes av den finske organisasjonen Protect Children, og har som mål å forebygge seksuell vold på nett ved å forske på, og rehabilitere overgripere. Prosjektet har produsert tre rapporter som gir unik innsikt om overgriperne. Blant annet viser tallene at 79% av de spurte på det mørke nettet var under 18 år første gang de så på overgrepsmateriale. Den viser også at halvparten ønsker å slutte. Vi har oversatt selvhjelpsprogrammet “Help us to help you” til norsk, som skal legges ut på det mørke nettet og bli tilgjengelig når man søker etter overgrepsmateriale der.  

Forrige
Forrige

Ord uten handling fra Støre-regjeringen

Neste
Neste

Du kan redde barn fra seksuell utnyttelse på reise