Verdensdagen for forebygging av og helbredelse fra seksuell utnyttelse, misbruk og vold mot barn
I dag er Verdensdagen for forebygging av og helbredelse fra seksuell utnyttelse, misbruk og vold mot barn. Denne dagen kommer på samme dag som den europeiske dagen, og på et viktig tidspunkt i kampen mot seksuell utnyttelse av barn. Antall ofre øker, og bildet blir mer komplekst enn noen gang. I dag markerer vi dagen med å sette lys på Lanzarotekonvensjonen og sende et åpent brev til EU.
Den 7. november bestemmes de at alle FNs 193 medlemsstater, relevante FN-organisasjoner og andre internasjonale organisasjoner, verdensledere, trosaktører, sivilsamfunn, akademia og privat sektor til å markere den årlige Verdensdagen.
Denne Verdensdagen sammenfaller med Den europeiske dagen for beskyttelse av barn mot seksuell utnyttelse og seksuelt misbruk, som har vært markert årlig siden 2015.Den europeiske dagen setter et spesielt søkelys på Europarådets konvensjon om beskyttelse av barn mot seksuell utnytting og seksuelt misbruk, også kalt Lanzarote-konvensjonen som trådte i kraft i Norge den 1. oktober 2018.
Lanzarotekonvensjonen forplikter alle ratifiserte medlemmer, inkludert Norge, til å treffe alle nødvendige tiltak for å forebygge alle former for seksuell utnytting og seksuelt misbruk og gi barn beskyttelse.
På tross av disse forpliktelsene, fortsetter barn å få rettighetene sine krenket. 85 millioner bilder og videoer ble rapportert globalt i 2021 - med Europa som vert for over 62% av dette materialet. Dette materialet blir ofte delt flere ganger på nettet, der barn blir utsatt for nye overgrep for hver deling.
I Norge vet vi at store mengder overgrepmateriale blir lastet ned på norske IP-adresser. Nordmenn bestiller livestreamede overgrep av barn på nett, og at barn blir lurt, presset og groomet av voksne og andre barn til å dele overgrepsmateriale av seg selv.
Sammen med over 70 partnere fra hele verden oppfordrer ECPAT Norge EU til å leve opp til sitt løfte om å gjøre internett trygt for barn. Dette er ikke et uunngåelig onde. Det finnes verktøy og løsninger som vi kan iverksette. Derfor anbefaler vi myndighetene å:
- Etablere en handlingsplan med klare mål og øremerkede midler
- Inkludere og kartlegge alle relevante myndigheter, næringslivsaktører og sivilsamfunnet, inkludert barn og unge.
- Være proaktive og finne gode løsninger på problemet nå.
- Ikke glem de yngste barna!
- Etablere egne handlingsplaner og strategier for og med barn
- Bruke Lanzarote-konvensjonen aktivt i arbeidet
Ønsker du å lese brevet eller lese mer om Lanzarote-konvensjonen? Trykk på lenkene under!