Sette barns rettigheter i hjertet av EUs digitale politikk

Spørreundersøkelse om sikkerhet på nettet

Opinionen er klar: Det haster med lovgivning for å beskytte barn mot seksuell utnyttelse på nett!

ECPAT International og NSPCCs (National Society for the Prevention of Cruelty to Children) undersøkelse fra november 2023 viser et urokkelig krav fra befolkningen: 9 av 10 europeere mener det er viktig med lovgivning for å få slutt på seksuelt misbruk og seksuell utnyttelse av barn på nettet. 95% av nordmenn mener at en slik lov er viktig.

Vi spurte 26152 personer over 18 år i 15 EU-land og Storbritannia, inkludert 1001 personer i Norge og fant ut at kravet om lovgivning for å beskytte barn på nettet ikke er oppe til debatt; det er et presserende folkekrav.

Over halvparten av de spurte europeerne svarte at dette spørsmålet vil påvirke hvordan de vil stemme ved et fremtidig valg. For 44% nordmenn vil dette påvirke det neste valget.

Hovedfunn i Norge

1.         Voksne i Norge er enige om at barn i økende grad risikerer å bli utsatt for seksuelle overgrep og seksuell utnyttelse på nettet, og at tradisjonelle verktøy som foreldrekontroll ikke lenger er nok til å beskytte barn på nettet. 80 % av de spurte mener dette.

2.         95 % er enige i at det bør finnes lover som regulerer nettleverandører for å forebygge og bekjempe seksuelle overgrep og utnyttelse av barn på nettet.

3.         82 % støtter bruk og utvikling av automatiserte verktøy for å oppdage seksuelle overgrep og utnyttelse av barn på ulike plattformer, inkludert ende-til-ende-krypterte miljøer.                                                                          

4.         Lover og regler som beskytter barn mot seksuelle overgrep og utnyttelse på nettet er viktige for voksne i Norge - over 70 % støtter regler som pålegger nettleverandører å avdekke, fjerne og rapportere materiale om seksuelt misbruk og/eller grooming av barn som forekommer på plattformer for direktemeldinger, vertskapsplattformer på nettet, offentlige rom på nettet og ende-til-ende-krypterte meldinger.

5.         Til slutt erkjenner og forstår flertallet av de voksne, viktigheten av å balansere personvern og sikkerhet på nettet - 72 % er villige til å gi avkall på en viss grad av personvern på nettet hvis det bidrar til å beskytte barn mot potensielle seksuelle overgrep og utnyttelse på nettet. 67 % av de mannlige respondentene og 76 % av de kvinnelige respondentene er av denne oppfatningen.

Les mer om undersøkelsen her!

Hvorfor du også bør jobbe for alle barns rett til å leve trygge liv i både digitale og fysiske omgivelser.

I takt med at samfunnet blir stadig mer avhengig av digital teknologi og internett til det meste, har det blitt stilt spørsmål ved hvilke konsekvenser det har for barn som bruker internett til lek, læring og sosialt samvær. Med eksplosjonen av både sosiale og pedagogiske plattformer har det aldri vært enklere eller viktigere for barn å ha tilgang til internett. ECPAT mener at barn har rett til å ha tilgang til internett og alle mulighetene som digitale rom gir. Det er en viktig del av deres liv i dag.

UTDANNING, BEVISSTGJØRING OG MYNDIGGJØRING AV BARN PÅ NETTET ER AVGJØRENDE FOR Å IVARETA DERES SIKKERHET.

ECPATs globale studie "Disrupting Harm" som omhandler seksuell utnyttelse og misbruk av barn på nettet, viser at barn ønsker å lære hvordan de kan være trygge på nettet. I stedet for bare å høre om farene på nettet, ønsker de å få opplæring i hvordan de kan navigere seg trygt i den digitale verdenen vi alle lever i.   

Barn bør være klar over risikoen for seksuelle overgrep og grooming på Internett. Barns sikkerhet på nettet handler imidlertid om mye mer enn at barn er klar over hva som skjer på nettet, og kan ikke bare basere seg på at barn er klar over hvilke farer de kan bli utsatt for. Ansvaret for å beskytte barn på Internett bør heller ikke bare ligge hos omsorgspersoner, foreldre og lærere. Internettleverandører, teknologiselskaper og politiske beslutningstakere må gjøre mer. 

ECPAT fortsetter å samarbeide tett med organisasjoner i hele EU og globalt for å arbeide for at barns sikkerhet på nettet forblir en prioritet i og utenfor EU. Alle barn har rett til å #BeSafeOnline.


POLITISKE ENDRINGER FOR BEDRE BESKYTTELSE AV BARN

Hva kjemper Project Beacon for?

ECPAT oppfordrer EU-institusjonene til å aktivere #ChildSafety på internett.

I 2020 lanserte ECPAT Project Beacon som et svar på de mange bekymringene rundt endringene i EUs retningslinjer for digitale rettigheter. Teamet vårt begynte å arbeide for å sikre at nettleverandører forplikter seg til og arbeider for å forebygge og stoppe alle former for seksuelle overgrep mot barn på deres plattformer, samtidig som de tar i bruk forebyggende tiltak, for eksempel verktøy for aldersverifisering, for å sikre at nettplattformene deres er #SafeByDeisgn. Hva betyr det? Lær mer om innebygd sikkerhet - les ECPATs artikkel (engelsk).

Project Beacon har som mål å øke bevisstheten om barns rettigheter i den digitale verden og engasjere berørte parter i og utenfor EU. Ved å oppfordre beslutningstakere og EU-borgere til å ta affære har ECPAT som mål å påvirke innføringen av robuste, harmoniserte retningslinjer og et juridisk rammeverk som sørger for at barns sikkerhet blir en topprioritet i digitale rom og krypterte miljøer i alle EUs medlemsland.

Hvor langt har vi kommet med å sikre barns sikkerhet på nettet i EU? Les vår tidslinje over utviklingen av barns sikkerhet på nettet i EU (engelsk).

Regulering kan hjelpe oss med å føre meningsfulle samtaler om beskyttelse av barn mot vold på nettet..
— Amy Crocker, leder for beskyttelse av barn og teknologi, ECPAT InternationalSource

Hva etterspør ECPAT?

  • Risikovurdering og innebygde sikkerhetstiltak: Målet er å forebygge skader før de oppstår, i stedet for å jobbe med "løsninger" etter at barn har blitt utsatt for risiko. Vi støtter EU-kommisjonens forslag om å pålegge nettleverandørene å vurdere risikoen som barn kan utsettes for ved bruk av nettbaserte tjenester, for eksempel nettspill, meldingstjenester og sosiale medier, og sørge for at nettplattformene utvikles med tanke på barns sikkerhet. Tjenesteleverandørene bør for eksempel bruke verktøy for aldersverifisering for å sikre at bare de som er gamle nok, får tilgang til visse nettsteder. Et annet eksempel er å implementere verktøy som automatisk filtrerer innholdet som lastes opp på visse plattformer, for eksempel på sosiale medier, for å oppdage seksuelt overgrepsmateriale mot barn (Child Sexual Abuse Material - CSAM) på forhånd. Les mer her (engelsk). 

  • Frivillige tiltak og juridisk ansvar for å oppdage, rapportere og fjerne overgrepsmateriale mot barn på nettet: Nettselskaper bør gjøre sitt for å sikre barns sikkerhet på nettet. Hver gang materiale om seksuelle overgrep mot barn deles på nettet, bør nettleverandørene være forpliktet til å oppdage, rapportere og fjerne det. Vi støtter videreføringen av frivillige tiltak fra nettleverandørenes side, med et klart rettslig grunnlag og sikkerhetstiltak. Når vi ser på det stadig økende omfanget av problemet, er det imidlertid klart at frivillige tiltak alene ikke vil være nok til å sikre barns sikkerhet på nettet. Det må være et lovpålagt krav at nettjenesteleverandører skal oppdage, rapportere og fjerne materiale om seksuelle overgrep mot barn og forhindre alle former for seksuelle overgrep mot barn på nettet, inkludert kjent eller nytt materiale, samt grooming på nettet, på alle nettplattformer - inkludert ende-til-ende-krypterte plattformer. Finn ut mer om dette (engelsk).

  • Styrke den europeiske kapasiteten: Europeiske politimyndigheter er svært avhengige av USA når det gjelder en stor andel av anmeldelsene om seksuelle overgrep mot barn på nettet. Vi gleder oss over EU-kommisjonens plan om å opprette et eget EU-senter som skal fokusere på forebygging og bekjempelse av seksuelle overgrep mot barn på nettet. Vi trenger et EU-senter som kan bidra til å koordinere en robust EU-respons, og vi etterlyser større klarhet i samarbeidet og integreringen med arbeidet til de eksisterende organisasjonene som arbeider for å beskytte barn på nettet, for eksempel sivilsamfunnsgrupper, politimyndigheter og teknologiselskaper. Les mer her (engelsk).

  • Sikkerhetstiltak, åpenhet og tillit: Vi støtter de sterke sikkerhetstiltakene som den foreslåtte forordningen vil innføre for å sikre at nettjenesteleverandører og teknologien som brukes til å oppdage overgrep mot barn, respekterer de grunnleggende rettighetene til alle brukere, inkludert barn. Bruken av automatiserte teknologiske verktøy kombinert med innsatsen til politimyndigheter og menneskelig tilsyn bør respektere europeiske borgeres rett til privatliv på nettet. Bare materiale som kan gjenkjennes som mulig seksuelt misbruk av barn på nettet, bør oppdages - og dagens teknologi, for eksempel hashing-mekanismen, gjør dette mulig. Vi trenger en sammenhengende, tydelig og harmonisert prosedyre for å håndtere seksuelle overgrep mot barn på nettet og sikre tillit og åpenhet mellom europeiske borgere og institusjonene. Disse spørsmålene er for viktige og følsomme til at vi kan basere oss på frivillig innsats.

  • Støtte til overlevende: Alle barn som utsettes for seksuell utnyttelse og overgrep på nettet, har en grunnleggende rett til å få tilstrekkelig støtte. Dette er ikke til forhandling. Vi støtter implementeringen av støtte- og oppreisningsmekanismer for ofre for seksuelle overgrep mot barn i EU. I tillegg bør den foreslåtte forordningen anerkjenne rettighetene til ofre utenfor EU som opplever at overgrepene spres og drives av nettbaserte tjenesteleverandører som opererer i EU.

  • Les mer om hva vi støtter og er bekymret for når det gjelder det europeiske forslaget om å forebygge og bekjempe seksuelle overgrep mot barn på nettet (engelsk).


Barn har en stemme! 

Barns stemme må inkluderes i alle beslutninger som påvirker deres liv og velferd. ECPAT mener at barn bør involveres i alle faser av lovgivningsprosesser som berører dem. Ikke minst bør beslutningstakere kontinuerlig vurdere hvilken innvirkning lovgivning, som for eksempel EU-kommisjonens forslag til forordning, har på barns rettigheter.

Vil vi fortsette å svikte barn som utsettes for nettovergrep, eller vil vi stå opp for deres rett til å være trygge på nettet?
— Amy Crocker, leder for beskyttelse av barn og teknologi, ECPAT International

Vi ser frem til å samarbeide med alle interesserte parter for å dele vår ekspertise og skape en trygg verden for barn på nettet. En koordinert innsats mot trusler mot barn på nettet er den eneste måten å snu utviklingen når det gjelder seksuell utnyttelse og misbruk av barn på nettet.

Skriv under oppropet for et tryggere internett her.


Hva blir det neste for Project Beacon?

Project Beacon vil fortsette å arbeide for endring og sikre barns sikkerhet i det digitale rom, både i et langsiktig perspektiv og når det haster.

 

Det er en kollektiv innsats mellom ECPAT-medlemmer i EUs medlemsstater, ECPAT International og andre barnerettighetsorganisasjoner i hele EU: Sammen informerer og påvirker vi den offentlige debatten og mediedebatten om disse viktige spørsmålene.

 

ECPAT Norge inviterer deg til å bli med oss når vi kjemper for barns rettigheter på nettet. Endring kan ikke oppnås uten din hjelp, og vi ønsker alle stemmer om temaet velkommen. Ta kontakt med oss, og følg med på den spennende utviklingen som kommer!