Ekspertmøte med FNs Spesialrapportør på moderne slaveri

5. mars 2020 inviterte Rafto stiftelsen, King Instituttet og ECPAT Norge til ekspertmøte på moderne slaveri.

Vi var så heldige å få besøk av FNs Spesialrapportør på Moderne Slaveri Ms Urmila Bhoola. Statssekretær Thor Kleppen Sættem fra Justis- og beredskapsdepartementet åpnet ekspertmøtet. Vi hadde deltakere fra en rekke sektorer tilstede: myndigheter, akademia, ideelle organisasjoner, bank- og finans, reiselivsbransjen, og politiet.

89189319_2761967400506451_8364813537582776320_n (1).jpg

”Moderne slaveri” er et paraplybegrep som dekker tvangsarbeid, tvangsekteskap og menneskehandel. En person utsatt for moderne slaveri er en som blir utnyttet, og som blir holdt i en slik situasjon på grunn av trusler, vold, tvang, bedrageri, manipulering og/eller maktmisbruk.

Spesialrapportørens nyeste rapport til FNs menneskerettighetsråd 25. juli 2019, gjennomgår kjennetegn på moderne slaveri, og hvordan endringer i arbeid, demografi, migrasjon og miljø kommer til å forme slaveri de neste årene. I rapporten belyste Ms. Bhoola problemet med at mye anti-slaveriarbeid ikke gir overlevere en stor nok rolle i politikkutvikling og beslutningsprosesser. Ms Urmila Bhoola la også vekt på at ny teknologi fører til nye typer utnyttelse, som for eksempel nettovergrep. Profittbaserte ”barnehjem” og frivillighetsturisme er andre økende problem, siden disse ”barnehjemmene” står i fare for å være en vei inn i slaveri for disse barna.

I en stadig tettere sammenknyttet verden, kan ikke seksuell utnyttelse av barn løses av kun ett land, selskap eller organisasjon alene. Ekspertmøtet understreket viktigheten av å fremme internasjonale normer og standarder angående slaveri og seksuell utnyttelse av barn, samt å anbefale tiltak for å stoppe seksuell utnyttelse av barn gjennom nasjonal lovgivning, herunder utnyttelsesformer som er begått i Norge, på nett, eller utenlands, der disse kriminelle handlingene er begått av norske statsborgere eller gjennom norske selskaper.

Målene for møtet var å:

  1. Diskutere nye utfordringer som øker risikoen for seksuell utnyttelse og slaveri av barn, inkludert utvidet tilgang til internett, mobilteknologi og billige reiser,

  2. Dele og diskutere eksempler på lovgivning og politikk som kan forebygge og stoppe moderne slaveri, inkludert seksuelt slaveri av barn,

  3. Identifisere tiltak for å styrke samarbeidet mellom ulike aktører, med spesielt fokus på næringslivets rolle.

Dagen etter (6. mars) startet Spesialrapportøren, Rafto, King Instituttet og ECPAT Norge dagen med et frokostseminar med Utviklingsminister Dag Inge Ulstein, etterfulgt av et møte med stortingspolitikere.

Vi takker alle partnerne og deltagerne og håper at ekspertmøtet og frokostseminaret inspirerte til økt samarbeid mot et felles mål – å gjøre en slutt på seksuell utnyttelse av barn.

Forrige
Forrige

Nordmann arrestert på Filippinene

Neste
Neste

Snakk med barna om nakenbilder og nettvett