Snakk med barna om nakenbilder og nettvett

11. februar er tiårets første Safer Internet Day, med temaet «sammen for et bedre internett». I mange år har saker med overgrep av barn på nett økt, og med det også ECPATs innsats for å gjøre nettet tryggere for barn. Å forstå nettovergrep mot barn er et viktig første steg for å kunne hjelpe. Hjelpetelefoner verden rundt melder om at mer og mer materiale blir produsert av barn selv, og det er nettopp dette som er fokuset vårt på Safer Internet Day.

Illustrasjonsbilde: Dame som ser på mobiltelefonen sin.

Illustrasjonsbilde: Dame som ser på mobiltelefonen sin.

Internettet er en kilde til glede, muligheter, læring og vennskap. Det er en del av hverdagen og det som skjer på nett er ikke isolert fra virkeligheten, men noe som påvirker oss også når vi ikke er på nett. I 2019 advarte ECPAT Sveriges hjelpetelefon om at mer seksuelt eksplisitt materiale ble produsert av barn selv. Barn tar slike bilder av sammensatte grunner, og det har ikke alltid negative konsekvenser.

Tvert imot forteller mange barn at slike bilder har fordeler for forhold de er i og/eller hever selvtillit. Men selv om hensikten ikke er å spre nakenbilder en har tatt selv på nett, er det fare for at det ender opp på sider der overgripere leter etter bilder og materiale. Som foresatte eller andre trygge voksne, er det er par ting du kan gjøre for å forhindre at barn blir seksuelt misbrukt på nett.

Råd for å snakke med barn om nakenbilder og oppførsel på internett:

  1. Snakk med barnet på deres premisser, uten å avbryte
    Å dele nakenbilder er en hverdagslig eller vanlig ting for noen barn, prøv å forstå hvorfor det er slik, og sakk om risikoen ved å ta og å dele slike bilder.

  2. Å true med å ta vekk telefonen eller fjerne tilgangen til internett er ikke løsningen.
    Snakk heller om risikoen på nett og hvordan de kan beskytte seg selv.

  3. Det finnes ingen typisk overgriper, og det er ingen helt trygge sonerOvergripere kan ta kontakt med barn på sosiale medier eller meldingsapper, men også over e-post, på datingnettsider, eller spill med en chattefunksjon. Et barn kan bli truet av noen de kjenner, eller noen de har møtt på nett. Forklar dette til barnet.

  4. Ikke døm barnet – Det er aldri barnets feil!Det er viktig å ikke legge skyld på barnet eller dømme hvis barnets bilder blir det på nett. Forhold deg rolig og støttende.

  5. Varsle
    Dersom du mistenker at det er begått et lovbrudd, burde du melde det til politiet. En del nettsider og sosiale medier har også en varslingsknapp der du kan rapportere om upassende eller ulovlig innhold.

I dag markerer vi Safer Internet Day, men ECPAT jobber for å gjøre internett tryggere og bedre for barn hver dag. For å gjøre det trenger vi din støtte.

Forrige
Forrige

Ekspertmøte med FNs Spesialrapportør på moderne slaveri

Neste
Neste

Facebooks krypteringsplaner går utover barns sikkerhet