Opinionen er klar: Det haster med lovgivning for å beskytte barn mot seksuell utnyttelse på nett!

ECPAT International og NSPCCs (National Society for the Prevention of Cruelty to Children) undersøkelse fra november 2023 viser et urokkelig krav fra befolkningen: 9 av 10 europeere mener det er viktig med lovgivning for å få slutt på seksuelt misbruk og seksuell utnyttelse av barn på nettet. 95% av nordmenn mener at en slik lov er viktig.

Vi spurte 26152 personer over 18 år i 15 EU-land og Storbritannia, inkludert 1001 personer i Norge og fant ut at kravet om lovgivning for å beskytte barn på nettet ikke er oppe til debatt; det er et presserende folkekrav.

Over halvparten av de spurte europeerne svarte at dette spørsmålet vil påvirke hvordan de vil stemme ved et fremtidig valg. For 44% nordmenn vil dette påvirke det neste valget.

 Hovedfunn i Norge

1.         Voksne i Norge er enige om at barn i økende grad risikerer å bli utsatt for seksuelle overgrep og seksuell utnyttelse på nettet, og at tradisjonelle verktøy som foreldrekontroll ikke lenger er nok til å beskytte barn på nettet. 80 % av de spurte mener dette.

2.         95 % er enige i at det bør finnes lover som regulerer nettleverandører for å forebygge og bekjempe seksuelle overgrep og utnyttelse av barn på nettet.

3.         82 % støtter bruk og utvikling av automatiserte verktøy for å oppdage seksuelle overgrep og utnyttelse av barn på ulike plattformer, inkludert ende-til-ende-krypterte miljøer.                                                               

4.         Lover og regler som beskytter barn mot seksuelle overgrep og utnyttelse på nettet er viktige for voksne i Norge - over 70 % støtter regler som pålegger nettleverandører å avdekke, fjerne og rapportere materiale om seksuelt misbruk og/eller grooming av barn som forekommer på plattformer for direktemeldinger, vertskapsplattformer på nettet, offentlige rom på nettet og ende-til-ende-krypterte meldinger.

5.         Til slutt erkjenner og forstår flertallet av de voksne, viktigheten av å balansere personvern og sikkerhet på nettet - 72 % er villige til å gi avkall på en viss grad av personvern på nettet hvis det bidrar til å beskytte barn mot potensielle seksuelle overgrep og utnyttelse på nettet. 67 % av de mannlige respondentene og 76 % av de kvinnelige respondentene er av denne oppfatningen.

Les mer om undersøkelsen her!

Neste
Neste

Samarbeid med FN om barns beskyttelse i drosjenæringen