"Internett er en faresone for barn"

Den 19. september 2023 marsjerte en Europeisk koalisjon til Europaparlamentet for å kreve tiltak mot regulering av seksuelt misbruk av barn. 

  • Koalisjonens mål støttes av et flertall av Europas borgere, ifølge nye tall fra EU-kommisjonen.

  • I tillegg til mer enn 400 000 enkeltpersoner i offentligheten gjennom en underskriftskampanje.

  • Og mer enn 100 unge mennesker, overlevende, akademikere og kjendiser har signert et åpent brev til støtte for den foreslåtte EU-forordningen for å forebygge og bekjempe seksuelle overgrep mot barn.

  • EUs ledere oppfordres til å bruke sin politiske makt til å vedta denne lovgivningen og beskytte barn mot seksuelle overgrep på nettet.

Brussel, 19.9.23: Aktivister i Brussel sto iført beskyttelsesdrakter fordi Internett er en faresone for barn.

Den 19. september 2023 i Brussel, Belgia marsjerte overlevende, ungdommer, barnerettighetsorganisasjoner og andre talsmenn fra hele EU til Brussel for å be EU-lederne om å "rydde opp på internett" for seksuelle overgripere og beskytte barna våre på nettet.

I et trassig stunt for å fange oppmerksomheten til EUs beslutningstakere gikk en koalisjon ut i gatene for å vise sin støtte til den foreslåtte EU-forordningen for å forebygge og bekjempe seksuelle overgrep mot barn.

Iført "Child Safety ON"-faredrakter og advarselsskilt satte aktivistene søkelyset på farene som internett utgjør for barn, og oppfordret EU-lederne til å bruke sin politiske makt til å vedta denne lovgivningen og beskytte barn mot seksuelle overgrep på nettet.

Statistikken viser en skremmende og konstant økning i bruken av internett av seksuelle overgripere for å groome barn og dele overgrepsmateriale mot barn, og stadig flere av disse overgriperne retter seg mot svært små barn, småbarn og babyer.

“Vi ber EUs ledere i dag - vær så snill å beskytte barn og ære overlevende. Vær så snill å vedta denne forordningen.” - Mié Kohiyama, grunnlegger av Brave Movement Frankrike.

Tiltaket kommer samtidig som nye data fra Europakommisjonens Eurobarometer-undersøkelse viser at europeerne i stor grad støtter arbeidet med å beskytte barn på nettet:

  • 92 % er enige i at barn i økende grad utsettes for risiko på nettet.

  • 82 % er enige i at verktøy som foreldrekontroll ikke er nok til å beskytte barn på nettet.

  • 78 % støtter eller støtter sterkt Kommisjonens forslag om å bekjempe seksuelt misbruk av barn.

Over hele Europa har over 100 ungdommer, overlevende etter overgrep mot barn, kjendiser, akademikere og barnesikkerhetseksperter gått sammen om å signere et åpent brev som oppfordrer EUs lovgivere til å vedta EU-kommisjonens CSA-forslag. Blant underskriverne av det åpne brevet finner vi den svenske supermodellen Elsa Hosk, den tidligere nederlandske fotballspilleren Dennis Bergkamp, den internasjonalt anerkjente irske skuespilleren Jessie Buckley og den franske filmstjernen Ludivine Sagnier.

Ungdomsaktivisten Taveres Ferreira sier: "Hvert sekund deles minst to bilder eller videoer av seksuelle overgrep mot barn på nettet. Dette tilsvarer over 52 000 bilder eller videoer i løpet av en arbeidsdag, hvorav mer enn 60 % lastes opp til servere i Europa. Bak hvert av disse bildene er det noen som må leve med langvarige traumer etter overgrepene, den forferdelige krenkelsen av deres privatliv og spredningen av bildene på nettet. Vi må gjøre noe for å rense internett for kriminelle som bruker det til å skade barna våre.

"Forordningen som nå diskuteres på EU-nivå, er helt avgjørende for å sikre at alle nettplattformer sørger for at tjenestene deres er trygge for barn, og at de oppdager og fjerner materiale som viser seksuelle overgrep mot barn. Vi er her for å oppfordre EU-lederne i Brussel og i hele EU til å ta grep for å rydde opp på internett og gjøre det til et trygt sted for barn."

Talsperson for Brave, Mié Kohiyama, overlevende, medlem av Brave Movement og grunnlegger av Brave Movement Frankrike, sier: "Jeg vet ikke om jeg noen gang vil komme over traumet etter å ha blitt voldtatt som femåring. Jeg kan ikke forestille meg hvor forferdelig det er at overgrepene mine ligger på nettet, slik at overgripere og kriminelle kan se dem og tjene penger på dem. Men dette er skjebnen til tusenvis av barn og overlevende. Det aller viktigste kravet fra overlevende er å få materialet fjernet fra nettet, og dette kan ikke gjøres uten deteksjonsverktøy. Ofre for seksuelt misbruk av barn på nettet utsettes ikke bare for "hands-on"-overgrep, men fortsetter å lide hver gang CSAM distribueres eller vises. Det er derfor jeg bruker stemmen min til å forsvare disse barna, for å forhindre at flere barn lider i hendene på overgripere som utnytter teknologien til å spre sine avskyelige forbrytelser. Vi ber EUs ledere i dag - vær så snill å beskytte barn og ære overlevende. Vær så snill å vedta denne forordningen."

Den foreslåtte EU-lovgivningen vil pålegge nettleverandører å forebygge, oppdage, rapportere og fjerne seksuelle overgrep mot barn på nettet. Det skal også opprettes et EU-senter for forebygging og bekjempelse av seksuelt misbruk av barn, der fagpersoner innen barns rettigheter, teknologieksperter, overlevende og politimyndigheter skal samarbeide om å bekjempe denne grenseoverskridende kriminaliteten.

Forrige
Forrige

Samarbeid med FN om barns beskyttelse i drosjenæringen

Neste
Neste

IKKE LA DEG LURE! (Oppdatert)