Dine rettigheter som barn!

Hvis du er under 18 år og noen har:

  • Tatt på kroppen din eller spurt deg om å ta på kroppen deres på en måte som får deg til å føle deg ukomfortabel og/eller skamfull;

  • Snakket til deg på en seksualisert måte;

  • Tvunget, truet eller manipulert deg til å ha sex eller ta del i seksuelle aktiviteter med noen andre;

  • Tatt lydklipp, filmet eller fotografert deg naken eller under seksuelle aktiviteter, eller har vist deg, spurt deg om å høre på eller se på seksuelle aktiviteter;

  • Tatt deg vekk fra hjemmet ditt til et annet sted (enten innenlands eller utenlands), og så tvunget, truet eller manipulert deg til å ta del i seksuelle aktiviteter;

Hvis slike ting har blitt gjort mot deg, uansett om du har fått penger, gaver eller tjenester for det,

Hvis dette har blitt gjort mot deg av noen i familien din, en venn, nabo, kjæreste, noen du kjenner eller av en fremmed, enten på nett eller sosiale medier, eller fysisk;

 

Hvis du har opplevd noe av dette, betyr det at du er et offer for seksuell utnyttelse og overgrep, som er et brudd på internasjonale lover og regler. Ingen har lov til å gjøre disse tingene mot deg, fordi du har rett til å være beskyttet mot seksuell utnyttelse og overgrep.

 

Ingen kan gi deg skylden for at det har skjedd, fordi det er ikke din feil.

Du, som alle andre, har rettigheter. Hvert eneste barn har rettigheter, og voksne som dine foreldre, lærere, og andre skal gi deg muligheter til å bruke rettighetene dine.

Denne plakaten gir deg informasjon om dine rettigheter slik de står skrevet i FNs Barnekonvensjon, og dens tilleggsprotokoll om salg av barn, barneprostitusjon og barnepornografi og andre internasjonale avtaler. Barn som deg hjalp til med å skrive denne plakaten så du kan forstå dine rettigheter og finne ut hvordan du kan få den beskyttelsen og omsorgen du har rett på.

Barnekonvensjonen har fire generelle prinsipper som gjelder for alle barns rettigheter:

  1. Du har rett til å være beskyttet mot diskriminering
    Lærere, sosialarbeidere, politi, advokater og andre må gjøre sitt beste for å behandle deg rettferdig og beskytte alle dine rettigheter, uansett hvem du er, hvor du kommer fra, hvordan du ser ut, hvilken tro du har, eller hvem du elsker.

  2. Du har rett til at barnets beste, det som er best for deg som barn, skal vurderes.
    Alle handlinger og beslutninger som påvirker deg skal være basert på hva som er best for deg.

  3. Du har rett til liv og til utvikling.
    Du har rett til å vokse opp og utvikle deg på en sunn måte i et trygt miljø. Voksne skal hjelpe deg å utøve denne rettigheten.

  4. Du har rett til å bli hørt og til å påvirke det som skjer med deg.
    Når voksne tar avgjørelser som påvirker deg, har du rett til å si hva du mener om det og din mening skal bli hørt og tatt seriøst.

 

Rettigheter for barn som har blitt utsatt for seksuell utnyttelse og overgrep

1.      Du har rett til å varsle om det som har skjedd med deg
Du skal ikke måtte føle skam eller være redd for å fortelle noen du stoler på, enten det er en person, en organisasjon eller politiet om det som har skjedd eller som skjer med deg. En trygg person er en som aldri har såret deg. Han eller hun kan være et familiemedlem, en venn, en lærer, advokat, lege eller helsesøster. Hvis du forteller en trygg person som du stoler på eller organisasjon om hva som har skjedd, kan det hende at de må fortelle politiet om hva som har skjedd.

2.      Du har rett til beskyttelse          
Din rett til beskyttelse inkluderer retten til å bli reddet ut av seksuell utnyttelse. Politiet har en plikt til å forhindre og forebygge slik kriminalitet, og å oppdage og hjelpe deg ut av fare og vekk fra de som skader deg. Ofte jobber politiet med andre mennesker som sosialarbeidere, leger og andre for å sørge for at du får den hjelpen og oppfølgingen som du trenger.

3.      Du har rett til å anmelde de som har utnyttet og skadet deg
Du har rett til å bestemme om du vil anmelde den eller de som har såret eller skadet deg. Politiet vil så etterforske anmeldelsen. Sammen med påtalemyndighet, dommere og advokater, vil de behandle anmeldelsen så fort som mulig, men prosessen kan noen ganger være lang og slitsom. Hvis de som har skadet deg blir funnet skyldig etter en rettsak, blir de straffet.

4.      Du har rett til å få hjelp på et Barnehus eller annen barne- og ungdomsvennlig behandling når du deltar i en rettsprosess
Du har en viktig rolle i en rettsprosess. Du må kanskje fortelle om dine opplevelser flere ganger og kanskje også i en rettssal. Dette kan være vanskelig, men å ta del i en rettsprosess skal aldri skade deg. Hvis du blir spurt om å gjøre noe under rettsprosessen som får deg til å føle deg redd eller opprørt, si ifra så noen kan hjelpe deg.

5.      Du har rett til å få hjelp med rettsprosessen for å gjøre det lettere for deg
Gjennom rettsprosessen kan du få rettslig hjelp, hjelp med oversettelse, eller informasjon om hvordan rettssystemet fungerer. Du kan få gratis hjelp til dette på et Barnehus, sykehus, politistasjon, påtalemyndigheters kontorer, domstol, eller fra en sosialarbeider. Det er også organisasjoner som gir rettshjelp eller jobber for barns rettigheter, som kan gi deg den hjelpen du trenger.

6.      Du har rett på trygghet under rettsprosessen
Du og din familie har rett til beskyttelse fra trusler eller trakassering under rettsprosessen. Ingen burde prøve å få deg til å endre forklaringen din eller få deg til å ta tilbake det som er blitt sagt.

7.      Du har rett til privatliv, og ditt privatliv må bli respektert under rettsprosessen
Politiet, påtalemyndigheten, dommere og advokater skal sørge for at informasjon som kan brukes til å finne ut hvem du er ikke tilgjengelig for offentligheten. Det gjelder detaljer som for eksempel navn, adresse og bilde.

8.      Du har rett til nødvendig helsehjelp for å hjelpe deg før, under og etter rettsprosessen
Som barn har du rett til gratis medisinske og sosiale tjenester. Du har rett til å få dine grunnbehov dekket, inkludert mat, klær og et trygt sted å bo. Du har også rett til utdanning og til å fortsette skolegangen din, og du har rett på omsorg og støtte, som for eksempel medisinsk behandling, støtte og veiledning til du føler deg bra igjen. Å motta disse tjenestene skal ikke avhenge av om du har anmeldt saken eller ikke.

9.      Du har rett på informasjon om rettsprosessen
Du har rett til å vite hva som skjer med anmeldelsen din. Informasjonen du mottar burde være på et språk og med ord som du skjønner. Du har rett til å stille spørsmål når som helst.

10.  Du har rett til å kreve erstatning for skaden som er gjort mot deg
Du kan starte en prosess mot de som har gjort ulovlige ting med deg for å få erstatning for skaden som dette har medført for har deg. Du kan kanskje også motta penger fra staten for å dekke kostnader du har hatt eller for tjenester du har brukt, som rådgivning eller medisinske utgifter for å hjelpe deg på bedringens vei.

 

Å lese denne teksten er viktig fordi du har rett til å vite dine rettigheter. Det er mange mennesker og organisasjoner som kan hjelpe deg og beskytte deg.

Hvis du, eller noen du kjenner, er i fare og du ikke er sikker på hva du skal gjøre, burde du ringe Alarmtelefonen for barn og unge på telefon 116 111. De vil gi deg råd om hva du kan gjøre.

 

Trenger du noen å snakke med? Se hvem du kan ta kontakt med her.

 

This text is also available in ENGLISH, FRANÇAIS, ESPAÑOL & РУССКИЙ.