Deling av seksualiserte bilder, tatt av barn selv, øker mellom overgripere
I dag er den europeiske dagen for beskyttelse av barn mot seksuell utnyttelse og seksuelle overgrep. ECPAT benytter anledningen til å sette fokus seksualiserte bilder og videoer som blir tatt av barn selv og hva som skjer når dette kommer på avveie og sirkulerer mellom overgripere på nettet. Problemet øker. Mens livet til de fleste er satt på vent på grunn av COVID-19, finner kriminelle nye måter å utnytte situasjonen, inkludert de som søker å seksuelt utnytte barn.
I juni i år rapporterte Europol om betydelig økning i aktiviteten knyttet til overgrepsmateriale med barn, både på det åpne og mørke nettet, under nedstigningen på våren relatert til koronasituasjonen. De antok også at antall bilder som ble tatt frivillig av barn økte ytterligere på grunn av begrenset fysisk kontakt med venner. Bilder og videoer blir ofte delt med flere enn den avsenderen trodde han/hun kunne stole på. Først deles materialet med jevnaldrende, og ofte finner materialet veien til kriminelle som fortsetter å dele dem bredt. Det finnes mange eksempler der overgripere presser barn til å produsere flere bilder og videoer av seg selv, søsken og venner.
Interpol har også registrert en økning i seksuelt innhold som produseres og deles av barna selv.
En nylig Interpol-rapport antydet på samme måte økt deling av seksuelt utnyttelsesmateriell med barn i flere land under COVID-19, spesielt via meldingsapper. Andre land så ikke endringer sammenlignet med situasjonen før pandemien. Rapporten påpeker også en økning av barn som produserer seksualisert innhold selv.
OVERGRIPERE DISKUTERER MULIGHETER I MØRKE NETTFORUM
På det mørke nettet finnes det diskusjonsforum som er spesielt dedikert til seksuell utnyttelse av barn. Her har Europol registrert mange diskusjoner om mulighetene som COVID-19 gir for å få lettere tilgang til å utnytte barn.
HVORFOR DELER BARN SEKSUELT INNHOLD?
For å øke bevisstheten om risikoen som kan oppstå ved at barn produserer seksuelle bilder og videoer av seg selv, er det viktig å prøve å forstå hvorfor barn i utgangspunktet tar slike bilder. Voksne har en tendens til å fokusere på de negative virkningene selvprodusert seksualisert innhold har. Men ofte forstår ikke voksne sammenhengen. Bilder som er tatt frivillig av barn som ikke deles utover pålitelige partnere eller venner, har ikke nødvendigvis negative konsekvenser. I en studie fra 2015 sier flere barn det motsatte; at selvproduserte bilder gir fordeler i deres forhold og/eller økt status og selvtillit. Og i dag er dette et normalt fenomen for mange barn.
Det er viktig å huske på at ikke alt egenprodusert materiale er opprettet frivillig. Barn møter også trusler, utpressing og tvang på nettet. Selvproduserte bilder som deles uten samtykke, er et brudd på barnets rettigheter og en alvorlig forbrytelse.
Selvproduserte bilder som deles uten samtykke, er et brudd på barnets rettigheter.
Forskning har vist at barn bekymrer seg mye selv om bildene aldri blir delt med andre, og hvis de blir det, opplever barna ofte varige traumer. Det er veldig vanskelig å fjerne materiale fra internett når det først er lagt ut. Dette betyr at ofrene kanskje aldri blir kvitt bildene.
SÅ, HVA KAN DU GJØRE SOM VOKSEN?
Du kan hjelpe ved å snakke med barn om seksuell utnyttelse og risiko på nettet.
Snakk med barnet på hennes/hans egne premisser og prøv å forstå deres kontekst. Lytt og prøv å ikke avbryte.
Barn og unge kan ha et annet syn på deling av seksualisert innhold enn oss voksne. Prøv å forstå hvorfor det er sånn, diskuter og avklar risikoen som ligger i denne oppførselen.
Ikke kom med trusler om å ta telefonen eller forby barna å bruke internett. Det har en tendens til at barn velger å ikke snakke åpent om bekymringer og problemer, ettersom de frykter å miste denne viktige forbindelsen til venner og jevnaldrende.
Seksuell utnyttelse er aldri barnets skyld. Den skyldige er overgriperen og barna skal aldri føle seg bekymret for å komme til deg for å få hjelp.
Fortell barna at de alltid kan lukke appen eller nettstedet når som helst, og snakke med en voksen de stoler på dersom om noe skjer.
Rapporter hendelser til Politiet.