ECPATs innspill til Europakommisjonens forslag for å bekjempe nettovergrep mot barn i Europa

ECPAT International har sammen med ECPAT-medlemmer i EU, i dag sendt sitt innspill til EU-kommisjonens forslag om å forebygge og bekjempe seksuelle overgrep mot barn på nett i Europa. Vi oppfordrer EU til å ta dristige skritt for å sikre barns sikkerhet på nettet.

ECPAT ønsker endringene som forordningen foreslår å innføre, velkommen, samtidig som vi etterlyser ytterligere klargjøringer og revisjoner som fullt ut sikrer at barns rettigheter blir inkorporert i EUs digitale retningslinjer.

Nedenfor skisserer vi våre prioriterte støtteområder og bekymringer angående forslaget:

• Vi understreker at det beste for ethvert barn bør være hovedhensynet i denne forordningen.

• Vi oppfordrer EUs beslutningstakere til å involvere barn i utformingen, implementeringen og evalueringen av forordningen.

• Vi minner om behovet for å oppdatere definisjonene av CSAM.

• Vi støtter de sterke sikkerhetstiltakene som er iverksatt av forordningen for å sikre at online tjenesteleverandører og teknologien som brukes respekterer de grunnleggende rettighetene til alle brukere, inkludert barn. Vi legger vekt på ethvert barns rett til frihet fra seksuell utnyttelse og overgrep, samt privatliv.

• Vi berømmer forpliktelsen for alle informasjonssamfunnstjenester til å vurdere risikoer og iverksette forebyggende tiltak for å unngå at tjenesten deres blir brukt til seksuelle overgrep mot barn, og støtter dermed sikkerhet ved design.

• Vi støtter også de nye åpenhetskravene, som for eksempel årlig offentlig rapportering.

• Vi ønsker obligatorisk bruk av trygge teknologier velkommen og understreker viktigheten av å reagere på alle former for seksuell utnyttelse og overgrep – «kjent CSAM», «ny CSAM» og «grooming». Et kompromiss vil bety lovgivning som ikke klarer å beskytte barn nå og i fremtiden.

• Forordningen bør sikre et tydelig overgangsregime og adressere deteksjonshull.

• Vi oppfordrer innstendig til at forordningen gir et klart rettslig grunnlag og de nødvendige sikkerhetstiltakene for fortsettelsen av frivillig påvisning av CSAM som et avgjørende forebyggende tiltak.

• Forordningen må sikre et klart juridisk rammeverk som gjør det mulig for selskaper å innovere og foredle deteksjonsteknologiene sine.

• Vi støtter sterkt opprettelsen av et EU-senter som en viktig pilar for å bekjempe CSAM i EU. Vi oppfordrer til større klarhet i samarbeidet og integrasjonen med arbeidet til det eksisterende økosystemet – inkludert hotlines, ofrestøttetjenester, sivilsamfunnsorganisasjoner og eksisterende reguleringsorganer – så vel som med Europol, andre EU-institusjoner, nasjonale myndigheter og internasjonale partnere.

• For å sikre effektiv uavhengighet til EU-senteret, ber vi om en klar separasjon av menneskelige, logistiske, administrative og IT-ressurser fra Europol.

• Vi etterlyser robuste prosedyrer for å sikre åpenheten og kvaliteten på dataene i den foreslåtte databasen med indikatorer, inkludert ved å angi minimumsstandarder og prosesser som kreves for å sikre kvaliteten og påliteligheten til dataene.

• Vi anbefaler å gi mer klarhet om betingelsene som støtter tilgjengeligheten av teknologi gratis.

• Forordningen skal sikre effektiv sameksistens mellom rapporteringsplikter under nasjonale, EU- og andre regionale initiativer.

• Vi understreker viktigheten av å sikre en harmonisert implementering av forordningen for å unngå fremveksten av ulike standarder i hele EU.

• Vi berømmer inkluderingen av formelle støtte- og oppreisningsmekanismer for ofre for seksuelle overgrep mot barn i EU. Forordningen bør imidlertid anerkjenne rettighetene til ofre utenfor EU som får sitt misbruk spredt og vert hos nettbaserte tjenesteleverandører som opererer i EU.

• Forordningen bør inkludere klarere forpliktelser om rask fjerning av CSAM som en del av anerkjennelsen av ofres rettigheter for å begrense potensiell reviktimisering.

Les sammendraget.

Last ned ECPATs fulle innspill.

ECPAT International og dets medlemmer ser frem til ytterligere engasjement med alle EU-institusjoner og interessenter for å gjøre denne lovgivningsprosessen til konkrete resultater for barnevern på nettet.

For henvendelser, vennligst kontakt:

ECPAT International Communication Team på communications@ecpat.org

ECPAT International Regional Coordinator for EU, Isaline Wittorski, på isalinew@ecpat.org

Forrige
Forrige

Du kan redde barn fra seksuell utnyttelse på reise

Neste
Neste

ECPAT på Arendalsuka!