ECPAT i Europa: Vi må beskytte ukrainske barn fra krigen og dens konsekvenser!
Vi oppfordrer myndigheter i hele Europa til å handle raskt for å sikre at rettighetene til barna som er fanget i konflikten blir opprettholdt og respektert.
Europa – Verden har blitt rystet av de uprovoserte og grunnløse angrepene på Ukraina og dets folk. Krigen har ikke bare ført til tap av liv, inkludert barns liv, men også til å fordrive familier fra hjemmene sine i forsøk på å rømme. Ifølge data fra UNHCR, befinner minst 1,5 millioner mennesker i land som grenser Ukraina. Estimater fra FN og andre flyktningsorganisasjoner plasserer antallet flyktninger på rundt 4-7 millioner. Minst 36 barn er drept, ifølge helsedepartementet i Ukraina.
Alle ECPAT-medlemmene i Europa som har stått sammen om denne uttalelsen, arbeider nasjonalt og internasjonalt for å gjøre slutt på seksuell utnyttelse og menneskehandel av barn. Vi er svært bekymret for farene, inkludert de fysiske skadene, tap av liv, tap av familie, alvorlig emosjonelt stress, tap av skolegang og utdanning, som møter barna i Ukraina eller på flukt. Deres tilgang til mat, vann, husly, medisinsk hjelp og psykososial støtte er alvorlig truet av konflikten.
Konflikten demonstrerer en uforutsett trussel mot alle som blir påvirket, spesielt mot de mest sårbare i samfunnet – barna. I enhver konflikt er barn de som må tåle det meste av den fysiske og emosjonelle skaden. Vi er dypt bekymret over volden som de blir utsatt for. Vi er forferdet over bruddene på deres rettigheter nedfelt i FNs barnekonvensjon (CRC). Grunnmuren for internasjonal humanitærrett er å beskytte sivile i væpnet konflikt. FNs barnekonvensjon krever i tillegg at alle stater treffer alle egnede tiltak for å beskytte og ivareta barn som blir påvirket av væpnet konflikt. Deres rettigheter må bli opprettholdt.
Siden starten av denne krigen har våre medlemsorganisasjoner og allierte i Ukraina, Polen, Romania, Ungarn, Moldova og resten av Europa støttet tusenvis av ukrainske barn og familier som flykter fra krigen og søker beskyttelse.
Ifølge rapporter på stedet fra våre medlemmer finnes det flere enslige barn blant flyktningene. I kaoset er det mangel på informasjon om savnede barn i Ukraina og i nabolandene. Savnede barn og barn uten følge er spesielt sårbare for menneskehandel, overgrep eller seksuell utnyttelse. Deres sikkerhet og beskyttelse må være en hovedprioritet!
ECPATs medlemmer som har sluttet seg til denne uttalelsen, oppfordrer alle myndigheter i Europa, Europakommisjonen, sivilsamfunnet og humanitære operasjoner til å handle umiddelbart for å raskt identifisere og plassere enslige barn på flukt i trygge, barnevennlige settinger med tilsyn. De må få full tilgang til barneverns-, helse-, utdanning- og psykososiale tjenester, inkludert umiddelbar utpeking av en verge, og rask re-etablering av kontakt med deres foreldre eller andre omsorgspersoner.
Påminnelse: Ring gratis 116-000 Missing children hotlines eller 116-111 for Alarmtelefonen for barn og unge.
For mediehenvisninger, vennligst kontakt:
Altin Hazizaj (He/him), ECPAT Albania, member of ECPAT International Board for Eastern Europe,
E-mail: altin.hazizaj@crca.al (Languages: Albanian, English, French and Italian)
Carrie van der Kroon (she/her), ECPAT Netherlands, member of ECPAT International Board for Western Europe,
E-mail: c.vanderkroon@defenceforchildren-ecpat.nl (Languages: Dutch, English and Spanish)
This message is endorsed by the ECPAT International membership in the following countries:
ARSIS Association for the Social Support of Youth (Greece)
CRCA / ECPAT Albania
Crisis Center “Care”, Kazakhstan
Defence for Children – ECPAT Netherlands
ECPAT Bulgaria – Neglected Children Society
ECPAT Austria
ECPAT Belgium
ECPAT France
ECPAT Germany
ECPAT Italy
ECPAT Luxembourg
ECPAT Norway
ECPAT Portugal
ECPAT Sweden
ECPAT UK
Empowering Children Foundation, Poland
First Children’s Embassy in the World Megjashi, North Macedonia
Hintalovon Foundation, Hungary
Journalists for Human Rights, North Macedonia
La Strada Moldova
Network of Organizations for Children of Serbia
NGO Istiqbolli Avlod, Uzbekistan
Public Health Foundation of Georgia
Sana Sezim, Kazakhstan
Save the Children Finland
Tartu Child Support Center, Estonia