Hvordan kan vi holde barn trygge i tillitssirkelen?
En stor del av den seksuelle utnyttelsen av barn foregår i barns tillitssirkel. Dette er voksne som barn kjenner, stoler på, ser opp til eller er glad i. Men hvordan kan vi forebygge slike overgrep?
Den 18. november var den europeiske dagen for å stoppe seksuell utnyttelse og overgrep av barn. Årets fokus var «The Circle of Trust», eller tillitssirkelen på norsk. Barn lærer ofte å stole på voksne i deres tillitssirkel, og dette gjør dem mer sårbare mot overgrep og redde for konsekvensene av å si ifra. Det er viktig å forebygge overgrepene slik at barn ikke havner i denne type utnyttelsessituasjoner. Heldigvis finnes det konkrete tiltak som kan igangsettes. Kunnskap og gode rammer for varsling er avgjørende.
Hva er tillitssirkelen?
Tillitssirkelen er de som er nærmest barna. De som barna gjerne kjenner godt, stoler på, ser opp til eller er glad i. Slike personer kan være foreldre eller foresatte, andre familiemedlemmer, venner eller klassekamerater. Det kan også være ansatte i barnehagen, lærere, trenere, helsesykepleiere, religiøse ledere eller andre som er nær barnet.
Hvordan skjer det?
Ofte vil den voksne bruke relasjonen til barnet til å holde hendelsene hemmelige, eller presse dem. Relasjonen kan også gjøre at barn føler at de er i en umulig situasjon. De kan føle at de vil miste relasjoner til andre familiemedlemmer eller miste plassen i idrettslaget eller i andre fritidsaktiviteter, hvis de forteller om hva som har skjedd.
Snakk om det
Å oppleve seksuelle overgrep som barn følger ofrene resten av livet. Når overgrepene skjer i tillitssirkelen, kan det være enda vanskeligere å fortelle om det. Dette gjør at barn lever med vonde hemmeligheter og skam. Derfor er det viktig å snakke om det slik at barn vet hva som er riktig og galt, og hva de bør gjøre dersom de havner i en slik situasjon.
Hva kan gjøres for å holde barn trygge i tillitssirkelen deres?
- Snakk med barn og andre om overgrep. Det er viktig å snakke med barn på en alderstilpasset måte, som de forstår. Det kan gjøres ved å fortelle dem hva voksne har lov til å gjøre, og hva de ikke har lov til å gjøre. Man bør også snakke med andre voksne om det. Ta det gjerne opp på et foreldremøte, eller et møte i foreningen. Du finner gode ressurser på Snakkemedbarn.no om hvordan du kan snakke med barn om overgrep.
- Ha trygge voksne tilgjengelig for barn og sørg for at de er informert om hvor de kan få hjelp. I hver barnehage, skole, idrettsklubb og fritidsaktivitet er det viktig at det finnes en helsesykepleier eller annen ansvarlig og kompetent voksen som barn kan gå til dersom de har opplevd noe, eller er bekymret for noen andre. Barn som er utsatt for vold, overgrep og omsorgssvikt kan også kontakte Alarmtelefonen for barn og unge (116 111), hvor barn og unge kan få hjelp hele døgnet.
- Gode rutiner for varsling. Det er mange barn som synes det er vanskelig å si ifra, og noen ganger blir ikke varslene tatt alvorlig, eller fører til handling. Ved å ha gode rutiner og retningslinjer for varsling kan man gjøre det lettere for barn å si hva som har skjedd.
- Gjennomfør grundige bakgrunnssjekker på personer som jobber med barn. Barn og voksne skal kunne være sikre på at de som jobber med barn har gode intensjoner og opplæring i å holde barn trygge. Gode rutiner for politiattester med kontinuerlig oppdatering er avgjørende. Dette gjelder alle som har kontakt med barn.