Statsbudsjettet 2022 – et krisebudsjett for barns beskyttelse

Denne uka kom Solberg-regjeringens forslag til Statsbudsjettet 2022. Det er svært positivt og på høy tid at det settes inn penger til opprettelsen av samiske barnehus. Samtidig mener vi at den tidligere regjeringens statsbudsjett er utilstrekkelig for å beskytte barn på internett, i hverdagen og i utlandet. ECPAT mener at det reviderte budsjettet derfor er nødt til å øremerke midler for å sørge for at barn har en trygg hverdag digitalt og fysisk. Det må rettes inn penger til effektive tiltak for å forebygge seksuell utnyttelse og overgrep av barn. Det må også sørges for at barneofre i utlandet som blir utsatt for seksuell utnyttelse begått av norske borgere får den beskyttelsen og behandlingen de har rett på.

Barns beskyttelse på internett 

Den 15. August lanserte regjeringen strategien for forebygging og bekjempelse av internettrelaterte overgrep av barn.I statsbudsjettet savner vi øremerkede midler for implementeringen av denne strategien, som blant annet skal styrke internasjonalt arbeid, samarbeid med privat sektor og frivillige organisasjoner. Mangel på finansiering, i kombinasjon med svak ordlyd i flere av tiltakene, som ‘legge til rette for’ og ‘vurdere’ vil kunne medføre at implementeringen blir svak. 

Midlerfor å holde barn tryggeder de er 

Vi savner også et budsjett for å holde barn trygge der de er. Daglig kan man lese nyhetssaker om voksne i ansvarsposisjoner som har forgrepet seg på barn eller lastet ned og sett på seksuelt overgrepsmateriale av barn. Dette er personer som leger, lærere, politikere, dommere og ledere i idretten og andre fritidsaktiviteter. De misbruker et tillitsforhold og sin posisjon for å utnytte barn seksuelt. Dette er et alvorlig og omfattende problem i Norge i dag. VGs avsløringer av overgrep i idretten viser en alvorlig og systematisk svikt idetnorske samfunnets kompetanse og evne til å forebygge disse alvorlige formene for kriminalitet og brudd på barns rettigheter. 

Alle kommuner bør derfor ha et øremerket budsjett for å holde barn trygge digitalt og fysisk i skoler, barnehager, kulturskoler, idretten og fritidsklubber. 

Beskytte barn i utlandet  

Norsk rettspraksis vi ser også klart at utallige nordmenn seksuelt utnytter barn i utlandet. Dette skjer over internett, men også ved at de reiser til destinasjoner der barn er sårbare. Norge har et ansvar for å beskytte og gi erstatning til disse ofrene. UD bør ha en tydelig satsing på barns beskyttelse mot vold, overgrep og utnyttelse. Gjennom internasjonalt utviklingssamarbeid bør Norge arbeide for å forebygge seksuell utnyttelse av barn, styrke barns beskyttelse og bidra til etableringen av barnehus som gir tverrfaglig og barnesensitiv bistand og helhetlige tjenester til ofre i samarbeidsland, samt i destinasjonslandene til norske reisende overgripere. 

I Nasjonalbudsjettet til UD fremgår det at Norge støtter arbeidet mot vold og overgrep mot barn gjennom FNs spesialrepresentant for bekjempelse av vold mot barn.

"Dette er pinlig, ettersom denne støtten opphørte for flere år siden, uten noen forklaring eller begrunnelse"

ECPAT Norges generalsekretær Ann-Kristin Vervik. 

Til den nye regjeringen 

Vi håper at den neste regjeringen vil gjeninnføresamarbeidet og støtten til Spesialrepresentantens kontor, frivillige organisasjoner og andre samarbeidsparter i sitt reviderte budsjett. Vi håper også at komiteene vil se viktigheten av disse tiltakene. Gjennom effektive tiltak og medfølgende ressurser kan vi sikre at barn er frie fra vold, overgrep og seksuell utnyttelse.  

Forrige
Forrige

Nye retningslinjer til frivillighetsturismen!

Neste
Neste

Barna glemmes i debatten om OnlyFans