Lagring av IP-adresser - Viktig tiltak for å beskytte barn på nettet!
På verdensbasis er mer enn 200 000 barn på nettet hver dag, og 800 millioner bruker aktivt sosiale medier. Denne tilstedeværelsen har gjort det lett for norske overgripere å kontakte barn i og utenfor Norge.
En nylig studie fra Interpol og ECPAT International har vist alarmerende trender på nettet: Jo yngre offeret, desto mer alvorlig er overgrepet; 84% av bildene inneholdt eksplisitt seksuell aktivitet; Mer enn 60% av uidentifiserte ofre var prepubertale, inkludert spedbarn og småbarn. ECPATs gjennomgang fra norsk rettspraksis viser at saker om overgrep på nettet også involverer alvorlige former for vold og tortur.
I henhold til internasjonal rett, herunder Lanzarotekonvensjonen for beskyttelse av barn mot seksuell utnyttelse og overgrep, er Norge forpliktet til å treffe de nødvendige lovgivningsmessige og andre tiltak for å sikre en effektiv etterforskning og påtale.
Når norske myndigheter skal veie hensynet til personvernet mot hensynet til barns beskyttelse er det viktig at vi ikke bagatelliserer disse alvorlige formene for kriminalitet. Barnekonvensjonens prinsipp om barnets beste må veie tyngre enn personvernet.
Det finnes allerede masse personopplysninger som lagres i samfunnet, men med klare retningslinjer og begrensninger for hvem som har tilgang til for eksempel pasientjournaler. Med strenge og tydelige lover som regulerer når politiet kan undersøke IP-adresser kan vi ivareta personvernet, uten at det går utover barnets beste slik den kortvarige lagringen av IP-adresser gjør i dag.
Norske myndigheter bør følge samme linje som våre naboland og utvide lagringstiden opp til 12 måneder.
Mer om saken her: https://www.nrk.no/norge/onsker-a-lagre-ip-adresser-lenger-1.15064894